Ne garip insanlarız biz

İnsanoğlu, son dönemlerde garip bir şekilde dünyada onlarca sorun olmasına rağmen gözünü uzaya dikti. Son dönemlerde, özellikle Elon Musk önderliğinde Mars’ta bir koloni hayalleri kurulmaya başlandı. Bunun, beraberinde getirdiği bir başka tartışma ise bunun ne kadar gerekli olduğu ve daha iyi çözümler olup olmadığı. Bazı insanlar uzay çalışmalarını gereksiz bir israf olarak görürken bazıları da dünyanın eninde sonunda yok olacağından dolayı gerekli bir şey olduğunu belirtiyor.

 

Çalışmaları göre; Mars’a bir insanı çıkartmak için gereken kaynak 500 milyar dolar veya daha fazlası. 2020 verilerine göre yılda 22.6 milyar dolarlık kaynak alan NASA’nın da bu görevi gerçekleştirmesinin çok da olası olmadığı görülüyor. Mars’ın dünyaya en yakın yerleşim yeri olduğunu da göz önünde bulundurursak gereken kaynağım 500 milyar dolardan da kat kat fazla olduğunu anlayabiliriz. Elon Musk’a göre Mars’ta bir şehir kurmak için 100 milyar dolardan 10 trilyon dolara kadar kaynak gerekebilir. Bu verilere bakarak dünyanın en zengin insanlarının bile Mars’a yerleşebilecek parayı bulmasının imkansız olduğunu ve devletlerin de sadece bir şehir kurarak vatandaşları arasında ayrımcılık yapması çoğu devletin anayasasına aykırı. Bütün bu sebeplerden dolayı; Mars’a devlet yardımıyla bir grup insanları yollamanın etik açısından çeşitli tartışmalara yol açacağı aşikar ve özel sektörün de böyle bir kaynağı bulunabilmesinin çok zor olduğunu göz önünde bulundurursak yakın zamanda Mars’ta insanların yaşayabileceği bir koloni kurmanın imkansız olduğunu görebiliriz

 

Mars’a gitmenin bu kadar zor olduğu bir ortamda tüm fosil yakıtlarını ortadan kaldırarak dünyayı yaşanabilir bir hale getirip hayata dünyada devam etmek başka bir çözüm. Dünya’da yaşama devam etmek de elbette ciddi fedakarlıklar ve kaynaklar gerektirecek. Günümüzde, Amerika’da fosil yakıtlarından oluşan sektörlerin yaklaşık 10 milyon kişiye iş imkanı sunduğu ve Amerikan ekonomisinin yaklaşık onda birini oluşturduğu da biliniyor. Bu oran gelişmekte olan ülkelerde ise daha fazla; Çin’in dünyadaki fosil yakıtların onda birini kullanması buna bir örnek. Gelişmekte olan ülkeler için fosil yakıtların önemi aşikar. 

Bütün bunları göz önünde bulundurursak, bana göre koloni kurmak yerine temiz yakıt kaynaklarına geçmek daha az kaynak gerektirir ve daha risksiz bir yol olur. Daha, evrende dünya gibi başka bir gezegen olduğu bile bilinmezken, dünyadaki kaynakları korumanın daha kolay olduğunu görmemiz gerekir. Mars’ta bir şehir kurmak için gereken paranın en az 100 milyar dolar olduğunu göz önünde bulundurursak, orada tüm insanların yaşayabileceği bir dünya kurmanın günümüz şartlarıyla imkansız olduğunu görebiliriz. İleride geliştirilebilecek teknolojiler elbette bunu değiştirebilir ancak günümüz şartlarında bunu yapmak imkansız.

 

(Visited 19 times, 1 visits today)