Robotlar Daha mı Çalışkan

Sanayi devriminden bu yana otomatik üretim artıyor sanayi devrimini başlatan buharlı makineler zamanında bile insana ihtiyaç duyarken artık yüksek teknolojinin getirdiği yapay zeka robotları insana gerek duymadan 7/24 üretim yapma kapasitesine sahip. İnsanlar 200 yıl öncede makinelerin yerlerini alacağımdan endişeliydiler ancak makinelerin ve robotların bu kadar gelişmemiş olmaması birazcık gereksizdi ancak günümüz için aynı şey geçerli değil. Acaba artık robotların ve makinelerin çağına giriş yaptık mı ve acaba yerlerimizi robotlara bırakmanın zamanı geldi mi?

200 yıl önce yani sanayi devriminde buharlı makineler veya günümüze biraz daha gelirsek 20. Yüzyılda bile robotları satın alıp onları fabrikada çalıştırmak karlı bir iş değildi çünkü çok pahalılardı bu yüzden yaygın değillerdi. Artık öyle değil teknolojinin hızlı artması sebebiyle robotlaşma çok hızlı arttı.

Ayrıca robotları veya makineleri üretmek daha az maliyetli hale geldi ve eskiye oranla daha verimli hale geldiler. Verimlilikten kastım ise eskiden herhangi bir makine her çoğu durumda insana ihtiyaç duyuyordu kontrol edilmek için ama günümüzde artık robotlar yapay zekaya sahip. Yapay zekaya sahip robotlar herhangi bir sorun olduğunda kendileri çözebiliyor veya hata yapmadan çalışabiliyorlar.

Buraya kadar robotların sıradan sanayi işleriydi ancak yapay zeka sayesinde robotlar sadece ağır işler insanların elinden almayacak sırada beyaz yakalılar var. Yapay zekalar insan zekası gibi olduğunda her saniye yeni bir şey öğreniyorlar üstelik insanlardan daha hızlı. Örneğin doktorluk mesleğini ele alalım. Bir doktor Türkiye’de uzmanlık alanıyla beraber 8 yılda mezun oluyor oysa gelişmiş bir yapay zekaya sahip robot 8 yılda yeni Hipokrat bile olabilir ayrıca tek bu değil. Her ameliyat sırasında bir risk vardır sonuçta insanız ve insan hatası her alanda mevcuttur ama robotların için aynı şeyi diyemeyiz onların eli titremez veya terlemezler, stres olmazlar bu yüzden herhangi bir ameliyatı yüzde sıfıra yakın risk düzeyinde yapabilirler.

Böyle durumlarda işverenler için öncelik insandan çok robotlarda olacak çünkü 10 insanın yaptığı işi bir robot yapacak. Bunlara yaparken işveren ayrıca 10 tane insana sigorta yapmayacak veya insanlara yemek vermek zorunda kalmayacak ve tek bir makine sayesinde durmaksızın üretim yapabilecek.

Buraya kadar robotların yakın zamanda insanların işlerini alacağını anlattık ama insanlar şu anki durumlarda bile işsiz kalıyorsa gelecekte nasıl iş bulacaklar. Elbette yeni iş kolları ortaya çıkacaktır hatta çıkmaya başladı bile ama bu iş kollarının hepsi de ilerde robotlar tarafından alınabilir çünkü teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki biz bile yetişemiyoruz. Örnek vermek gerekirse 1848 yılındaki buhar trenin hızı 100 km/h iken 1948 yılında denenmeye başlana jet uçakları saatte 800-900 km/h sahiplerdi. Buna ek olarak şöyle bir sorun var ki eğer bütün ürünleri üretenler robot olursa insanlar nasıl insanlar para kazanıp robotların ürettikleri satın alacak ya da artık robotların ürettikleri ürünleri robotlar mı satın alacak sorusunu akıllara getiriyor.

Muhtemelen ilerleyen yıllarda devletler bunlara çözüm arayacaktır çünkü insan sayısı giderek çoğalırken para kazanma yolları da azalıyor robotların ve makinelerin insanlara tercih edilmesi sebebiyle. Ya da gelişmiş ülkelerde büyük çaplı ekonomik krizlere sebep olacak. Bu yüzden hükümetler bir an önce insanları yüksek vizyona sahip olacak şekilde eğitmeye başlaması ve iş bulmak için teknolojiyi kullanmaları gerekiyor.

(Visited 16 times, 1 visits today)