Robotların Yaygınlaşması Felaketimiz midir?

21. yüzyılda teknolojini gelişmesi ile birlikte yapay zeka, gelişmiş robotlar gibi birçok teknoloji ortaya çıkmıştır ve gelişmiştir. Bu teknolojileri sağlık, sosyal hizmet, internette kısacası her yerde görebiliriz. Arama motorundaki yapay zeka anahtar kelimeler için en uygun sonuçları ortaya getirirken robotlar havaalanındaki yardım hizmetlerine destek veriyor. Amazon açtığı yeni mağazada kasiyeri geçtim kasa bile yok. Markette kameralar aldığınız şeye göre sanal hesabınızdan para çekiyor. Ancak bu teknolojilerin yaygınlaşması insan gücüne olan ihtiyacı azaltıyor. Fabrika sahipleri artık üretim hattında robotları ç

oğunlukta tutuyorlar ve bu ciddi krizlere yol açabilecek. Peki bu durum gerçek mi?

Robot, otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik bir cihazdır. Robot 12-13. yüzyıllarda Diyarbakır’da El- Cezeri tarafından icat 

edildi. Robot ne kadar günümüzdekiler gibi olmasa da tanımı uyuyordur. Zamanla gelişen bilim ve bilgi ile 1893’te Kanadalı profesör George Moore, çelikten yapılma ve 0.5 beygir gücündeki buhar motoruyla çalışan insan şeklinde bir robot üretti.

Soruyu cevaplamadan önce ilk olarak insan ve robotların yanlarını karşılaştıralım. İnsan çalışanların sürekliliği yoktur, hata payı daha yüksektir. Ayrıca sigorta ve maaş için maddi harcama yapılmalıdır. Robotlarda ise sadece elektrik ve bakım gereklidir. İşlerinde süreklilik vardır ve hata payı azdır. Yapay zekanın artan uygulaması ile de hata payları düşüyor. Yapılan bir araştırmaya göre eğer kasiyerlerin yerine robotlar koyulursa milyonlarca kişi işsiz kalabilir ve bu dünyada büyük krizlere yol açabilir. Bazı fabrikalar şimdilik çok hassas olan işlemleri insanlara bırakıyor.

Sorunun cevabı evet tabii ki. Robotlar ve yapay zeka insanların yerini kesinlikle alıyor ve almaya devam edecek. 

Ancak meslekler kaybolurken, yeni meslekler doğmayacak değil. Mesela robotlara olan talep artarsa, daha fazla da mühendis gerekecektir. Yani insanın iş gücü sonsuza dek azalmayacak. İllaki yeni bir meslek doğacak. 21. yüzyılın meslekleri yapay zeka mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi meslekler de buna örnektir. Ancak bu meslekler iyi bir eğitim gerektiriyor ve işsiz kalanlar yeniden eğitim göremezler. Bunun için devletler acil toplanıp kademeli bir çözüm bulunmalıdır. Mesela uzun vadede eski mesleklerden emekli olanların yerine robotlar koyup, yeni nesil gençlerini gelecek mesleklerine yönlendirilebilir.

Sonuç olarak, insanlığa büyük yardım potansiyeline sahip olan bu teknolojilerin kontrolsüz yaygınlaşması birçok iyi ve kötü etkilere sebep olacaktır. Yeni meslekler yaratırken, eski mesleklerden insanları atarak işsizliğe sebep oluyor. Eğer yaygınlaşmayı kontrol edilebilirse, işsizlik krizi olmaz ve yeni mesleklere istihdam olur.

 

(Visited 10 times, 1 visits today)