SABİHA GÖKÇEN’İN HAYATI

Tarihte önemli işlere imza atmış kadınlardan Sabiha Gökçen’in hayat öyküsü beni çok etkiledi. Dünya’nın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen, 1913 yılında Bursa’da doğdu. Genç yaşta ailesini kaybetti. Bunun üzerine Mustafa Kemal Atatürk’e giderek okumak istediğini söyledi. Bu olayın ardından Atatürk, Sabiha Gökçen’i evlat edindi ve çeşitli okullarda öğrenim görmesini sağladı.

O ilk kadın pilottu. İlk ve önemli başarılarından biriydi bu. Sabiha Gökçen pilot olabilmek için öncelikle 1935’te Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi, Ankara’da yüksek planörcülük brövelerini aldı. Ardından 7 erkek öğrenciyle birlikte Kırım, Rusya’ya gönderilerek yüksek planörcülük eğitimini tamamladı. Daha sonra 1936 yılında Eskişehir Askeri Hava Okulu’na girdi. Ve orada av ve bombardıman uçaklarıyla başarılı görevler yaparak, dünyanın ilk ‘Kadın Savaş Pilotu’ unvanını kazandı. İlk Türk kadın pilotu olduğu için gittiği pek çok yerde ödüller kazandı.1996 yılında Amerika’da düzenlenen Kartallar Toplantısı’nda dünya havacılık tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri seçilen Sabiha Gökçen, bu ödüle layık görülen ilk kadın havacı oldu.

2001 yılında Sabiha Gökçen adlı uluslararası havalimanı açıldı. İnsanlar her yere bu yeni havalimanı sayesinde daha hızlı bir şekilde yolculuk yapabiliyorlardı. Tabi artık Sabiha Gökçen ismi dünyaya yayılmıştı ve artık herkes onu tanıyordu. Böylece Sabiha Gökçen’de tarihin unutulmaz ve en önemli kadınlarından biri oldu.

(Visited 433 times, 1 visits today)