Sağlıklı Olmanın Sırları

İnsanların en büyük isteği sağlıklı olabilmektir. Bunun için de mutluluk, uyku, su, beslenme ve hareketlilik temel gereksinimlerdir. Bu faktörlere dikkat ettiğimizde daha sağlıklı insanlar oluruz.

sağlıklı yaşamanın sırları ile ilgili görsel sonucu

 

   Açıklamalarıma suyun önemiyle başlayacağım: Vücudumuzun % 70’inin  su olduğunu düşünürsek suyun önemini  daha iyi kavramış oluruz. Özellikle sabahları aç karnına içilen bir bardak suyun sağlığımıza olumlu yönde etki ettiğini görürüz. Gün içerisinde 2 litre su içmek çok önemlidir (doktorlar diyor). Ama bence bu oran yaşa ve kiloya göre değişiklik göstermektedir. Örneğin ben günde 2 litre su içmiyorum. Çünkü bu suyun bir kısmını yediğimiz gıdalardan almaktayız. Genellikle insanlar çay ve kahve tüketimini arttırdıklarında su tüketimi azalmaktadırlar. Oysaki doktorlar suyun yerini başka içeceklerin almasını sağlıksız bulmaktadırlar. Çok fazla su içmek de iyi değildir. Çünkü metabolizmayı yorar ve hatta zehirlenmeye kadar gider. Az su tüketiminde ise başımız döner ve halsizlik hissederiz. Yani her şey gibi suyun da “Azı karar çoğu zarardır.”

  Gelelim ikinci sağlık sırrımıza: Mutluluk. İnsanlarda bulunan zihin sağlığı beden sağlığına da etki etmektedir. Onun için zihin sağlımıza dikkat etmeli ve mutlu olmayı denemeliyiz. Hele de kahkaha atmak bağışıklık sistemimizi canlandırır, hormonları düzenler, hipertansiyonu engeller, masaj etkisi yapar, kan şekerini dengeler ve pozitifliği sağlar. İnsanlar sağlıklı olabilmek için sadece vücut sağlığına dikkat etmeleri gerektiğini düşünürler. Ama örneklerde de gördüğümüz gibi mutlu olmak da bir o kadar önemli. Ve hayatınızda da sizi güldüren insanlara yer açmalısınız. Çünkü bu sağlığınıza  olumlu yönde etki edecektir.

  Gelelim en sevdiğim sağlık sırrına: Uyku. Yeterince alınan bir uyku konsantrasyonu ve üretkenliği artırır. Sosyal yaşam da duygularını açığa vurmada etki eder, atletik performansı arttırır . Yeterli uyuyanlar daha az kalori alır. Ve mutlu olurlar. Ama yeterince uyumayanlarda  uykusuzluk, kalp hastalığı ve felç riskinin arttırıyor, kilo aldırıyor, sosyal yaşamda insanları pasif hale getiriyor. Yani uyku kişiliği ve sosyal etkileşimi etkiliyor. İnsanların günde 7-8 saat uyumaları gerekmektedir. Ama uyku kişiden kişiye değişen ve aynı kişinin yaşamının farklı aşamalarında büyük farklılıklar gösteren bir olaydır. Çok uyumak ise insanlarda baş ağrısı ve halsizliğe neden olur.

  Besinlerin önemi: Taze meyve, yeşil sebze, fındık ve bademi bolca tüketmeliyiz. Bunların dışında soğan, sarımsak, maydanoz, dereotu, roka gibi yeşillikleri de fazlaca tüketmeliyiz. Çünkü bunlar vücudumuzun yakın korumalarıdır. Katkı maddeleri içeren  gıdaları ,mevsim dışı sebze ve meyveleri fazla tüketmemeliyiz. Bunların yanın da 3-4 adet badem, ceviz ve fındık almamız bizi her daim kuvvetli kılar. Zihinsel çalıştığımız dönemlerde kuru üzüm yersek beynimiz enerjisiz kalmaz. Haftada en az iki kez balık ve bakliyat yemeliyiz. Akşamları belli bir saatten sonra bir şey yememeliyiz. Çünkü bu durum kilo almamızı ve sağlıksız olmamıza neden olur. Ekmek tercihimizi ise kepekliden yana kullanmalıyız. Ve en önemlisi hasta olmasak bile şifalı bitkileri tüketmeliyiz. Böylece vücut direncimizi arttırırız.

  Son temel sırrımız: Hareketli olmaktır. Sabahları okulumuza yürüyerek gelmek , akşamları yine küçük yürüyüşler ve egzersizler yapmak hem kendi ruh sağlığımıza hem de vücut sağlığımıza  iyi gelmektedir. Bu yaptığımız aktiviteler sayesinde de bazı hastalıklardan korunmuş oluyoruz örneğin: obezite . Fakat büyük şehirlerde okulların evlere uzak olması sebebiyle servis kullanmaktayız.  Ve bunun sonucu olarak yeterli hareket alanı bulamamaktayız. Bunun getirisi olarak da küçük yaşlardan itibaren birçok hastalığa yakalanmaktayız. Sonuç olarak kendimize her fırsatta hareket ortamı yaratmalıyız. Fırsat buldukça da toprağa çıplak ayakla basarak tüm olumsuz enerjilerden kurtulmalıyız.

Kaynaklar:

doktorsitesi.com

bilgiustam.com

düzenliyasam.com

(Visited 243 times, 1 visits today)