Sivas Kangalı

Kangal köpekleri Türkiye ye özgü bir köpek türüdür ve Sivas ilimizde meşhurdur. Asya dan göç ettiklerine inanılıyor. Harika koruma iç güdüleri sonucu ülkemizde çoban köpeği olarak çokça kullanılıyor. Dünyada çene basıncı en yüksek olan kangal, gövde ve omuz kaslarının fazlaca

dayanıklı olmasından dolayı  bekçi köpeği olarak da iş gördüğü söylenebilir. Bu saydığım özelliklere karşın sahibine ve kendisinde zarar verilmedikçe saldırgan değildir.Çok enerjik olmasa da nadiren yorulur. Öğretmenlerin çok sevdiği bir özelliktir ki oyun oynamayı sever.

Bununla birlikte görevlerini iyi bilir ve iş zamanı tüm ciddiyet korur. Siz o görevinin başında iken  onunla

oynamak istediğiniz de sizi dikkate almaz.Bu özellikten yola çıkarak çocuklar için uygun değildir diyebiliriz.

Fakat çocuk sever kişiliği ile çocuklarla özellikle de bebeklerle çok güzel kaynaşır, ancak dediğim gibi kaynaşır ama  bu kaynaşma oyunlar ile gerçekleşmez. Diğer köpeklerin aksine ona her yemek veren kişiye güvenmezler. Kiminle arkadaşlık edeceklerini sahiplerine danışırlar. Belki daha önce görmüşsünüzdür kangal köpeklerinin boynuna çengel  takılır bunun nedeni süs değildir elbetteki bunun nedeni kurtların köpeklere saldırdığında ilk saldırdığı yerin boyun bölgesi olmasıdır ve boğulmamaları içinde biz insanlar dikenli tasmaları

kullanırız. Gelelim bir de işin besleme kısmına ne yazık ki kangal evde beslenmeye uyun değil.

Ona özgür olduğunu hissettirin. Yani onu fazlasıyla büyük bir odaya da koysanız bu yetmez, onun ufku görebilmesi gerek. Eğer bu türden bir köpeğe sahipseniz mutlaka tanık olmuşsunuzdur genelde uzaklara dalıp giderler.

Ortalama bir kangal köpeğini günde 3 veya 4 somun ekmekle besleyebilirsiniz. Kangalların, özellikle de yavrularının ayılara çok benzediğini düşünürüm ama ne yazık ki biyolojik bir kanıt bulamadım.

Sivaslı olmamdan mıdır bilinmez ama bu türe oldukça fazla bir ilgim var. Türkiye de fazla bir şekilde köpek besleniyor. Peki evde beslenmeye uygun köpekler hangisi? Kangalın buna uygun olmadığını önceden de söylemiştim. Kendisine değer verilip verilmemesine pek aldırmaz ama onu sevmediğinizi hissederse morali bozulur ve hiç bir şey yapamayacak hale gelir. Dişileri fazlaca yavru doğurabilir. Yavrularına düşkün olmalarının yanı sıra yavrusunu koruma zahmetine pek girmezler. Bunun nedeni onların gelişiminin tamamlanması ve kavgacı bir ruha bürünmeleri içindir. İnternet’ten aldığım bir bilgiye göre Afrika da kullanılıyor. Bir köpeğin kangal ırkına ait olduğunu bacaklarındaki yukarı kısımda bulunan tek tırnaktan anlarsınız. Ne yazık ki kangalların çoğu saf kan değil ve insanlar bunu ayırt edemiyor. Eğer ki köpeğin kafası ve çenesi büyük ise renklerine koyu kahverengi ile beyaz ise saf kandır. Erkeklerin boyları 70-90 cm arasında,kiloları ise 50-80 kg aralığındadır.Yiğit köpeklerdir ve diğer köpeklerle pek iyi geçinemezler.Ülkemizin güzellikleri arasından bir türdür kangal.

(Visited 709 times, 1 visits today)