Tarihimize Sahip Çıkalım

İnsanlar soğuktan sıcaktan ve çeşitli tehlikelerden korunmak için değişik evler yapmışlardır. Eski zamanlarda insanlar barınak olarak mağaraları, ağaç kavuklarını yüksek ve dik yerleri kullanmışlardır. Daha sonraları taş, ahşap, dal, kamış ve çamur kullanarak küçük ve tek katlı evler yapmışlardır. Teknoloji geliştikçe tuğla, kereste, beton kullanarak evler yapılmıştır. Artık evlerin büyüklüğü ve oda sayıları artmıştır.

İlk insanlar mağarada yaşıyorlardı. Daha sonra toprağa gömülü evler inşa ettiler.

Dünyadaki en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Çatalhöyük ülkemizdedir. Bu özelliklerinin bir sonucu olarak 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklendi. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesine karar verildi.

Ülkemizde birçok yerleşim yerinde eski evleri görmek mümkün. Evlerinin yapıları bizlere o dönemde yaşayan insanların yaşayışı hakkında da bize bilgiler verir .Kültürümüzü korumak bizim en öncelikli görevlerimizden birisidir. Ben onun için eski tarihi binaların yıkılmasını istemiyorum. Çok eski güvenli olmayan evler yapısı bozulmadan tekrar restore edilebilir. Şu anda ülkemizde kentsel dönüşüm adı altında bir çok tarihi mekanlar yıkılıyor. Acaba bütün yurdumuz modern binalarla dolunca insanlar modernleş mi olacak yoksa tarihini kültürünü bilerek yok edecek mi ?

(Visited 51 times, 1 visits today)