Tarihin Haklılığı

Facebook tarafından satılan ve 2014 ABD başkanlık seçimlerinde kullanıldığı ortaya çıkan kişisel veriler, kâr etmeyi hedeflemeyen bir kanser araştırmaları kuruluşuna verilmiş olsaydı ne olurdu? Söz konusu bilgilerin para almadan sadece insanlık için tıbbi araştırmalarda kullanılacak olması Facebook’un davranışını haklı gösterebilir miydi? Yoksa kişisel bilgilerin iziniz verilmiş olması, amaç ne olursa olsun kötü bir davranış mıdır?

Bence tüm bu soruların cevapları insanların hayat hikayelerinde saklı. Örneğin, Facebook’un davranışına tamamen karşı olan bir kişi, bahse konu verilerin yardımıyla yapılan tıbbi gelişmeler sayesinde hayatı kurtulan kanser hastası bir çocuğun annesi ile konuşsaydı büyük ihtimalle fikri değişirdi. Yani büyük çaplı uygulamaların insanlık yararına olup olmadığı etik olup olmadığı gibi tartışmalar hassas yapılması gerekir. Bunun en güzel örneği 2. Dünya Savaşında şehirleri ve sivilleri bombalayan pilotların kendi ülkelerinde kahraman görünmesidir. Her iki bakış açısının da  haklı olduğu söylenebilir; Sivilleri bombalamak bir insanlık suçudur, diğer açıdansa vatanını savunmak kahramanlıktır.

Sonuç olarak insanlığı etkileyen büyük çaplı hareketler veya olayların ahlaki ve etik olup olmadıklarını belirleyen şey zaman yani tarih bilimi olup hiçbir zaman da yanılmaz.

(Visited 40 times, 1 visits today)