Tecrübe Kılık Değiştirir

Yıllardır istediğim ve severek okuduğum üniversitemden mezun olmuştum. Okuyan birçok Türk genci gibi ailemin yanına dönecek, biraz ara verdikten sonra iş bulmak için araştırma yapacak ve başvuru yapacaktım. Ne de olsa dört yıl okumuştum. Emeklerimin bir karşılığı elbet olacaktı.   

3 ay sonra…  

Gittiğim her kapıdan çevriliyordum. Bütün iş yerlerinin bahanesi aynıydı: Tecrübeniz yok ve biz tecrübeli insanlar istiyoruz. Ben de onlara sormak istiyorum: Siz beni işe alamadan nasıl tecrübe sahibi olabilirim?  Dört yıl boyunca verdiğim emekler boşuna mıydı? Umutsuzluğa düşmüştüm ve ne yapacağımı bilmiyorum. Ben nerede yanlış yapmıştım.  

Yukarıda size yeni üniversiteyi bitirmiş mesleğine aşık ama yapmayan birini anlattım. Bu kişi hiçbir yanlış yapmadı daha doğrusu eğitim hayatını eksik geçirdi, eğitim süresi boyunca sadece üniversitesine odaklandı ve kendini çevrede olan değişimlere kapattı yani yapmak istediği meslekle ilgili iş yerlerini araştırmadı ne de olsa ben üniversite okudum meslek bulurum diye düşündü. Yanlış. Meslek hayatı kısır döngüye döndü. İyi bir yerde çalışıp ya da yüksek maaş almak istiyorsa ki kim istemez lisan süresi boyunca staj yapmalıydı.  

Kendinize sormuş olmalısınız, neden staj yapmalıyım? Meslek hayatımda ne gibi bir fayda sağlayacak? Ya da dizilerde gördüğünüz gibi staj birilerinin getir götür işini götürmek için mi yapılır? Öncelikle staj yapmanızın sebebi iş hayatınız kolaylaştırmak, öğrendiğiniz bilgileri hayatınıza kalıcı olarak yapmak için yapılır.   

 

 

Öğrenme piramidinde de gördüğünüz gibi bir insanın bilgiyi hatırlaması için neredeyse en yüksek yüzde seviyesinde uygulayarak öğrenme var. Lisan hayatımızda olmasa bile çoğu genç ya da çocuk kendi kendine sorgulamıştır, bu bilgileri nerede kullanabiliriz, diye. Siz de staj yaparak kafanızdaki bu sorundan kurtulmuş oluyorsunuz ve mesleğinizi hayatınıza uyarlıyorsunuz. Diğer konuya gelecek olursak, staj kendi mesleğiniz tanımanız için yapılan bir eylemdir, insanların egolarını tatmin etmek için değil. Bu eylemi kötüye kullanan iş yerleri tabii vardır fakat bunu anlayabilecek kişi sizsiniz yani denemeden bilemezsiniz. Ön yargılı yaklaşmamalısınız. Mesleğinizi tanımanız için size verilen bir şans gibi görmelisiniz.Sizi hiçbir şey yıldırmamalı aksine hırslandırmalı.Staj yapmak sizin sadece meslek hayatınızı geliştirmez aynı zamanda kişisel gelişimizi ve sosyal hayatınızı da geliştirir. Farklı insan karakterleriyle tanışır hayatı anlamaya bir adım daha yaklaşırsınız.Kurumsal bir şirkette staj yapacaksanız bu sizi daha şanslı yapar çünkü staj bitiminde staj yaptınız yerde işi alınma gibi bir olasılığınız olabilir fakat tabii ki staj yaptığınız sürece kendi kapasitenizi hatta daha fazlasını göstermelisiniz. Ne kadar kolay gözükse de zor işler bunlar tabii. Ne de olsa meslek hayatınıza attığınız ilk adım. Eğer o kurumsal firmada işe alınmasanız bile üzülmenize gerek yok isimlerinin portföyde geçmesi bile başka bir yerde işe alınmanız için altın anahtar görevi görecektir. 

Stajın avantajlı bölümlerini konuştuk gelelim dezavantajlı bölümlerine…Bazı kurumlar size zaman ayıramayabilir, çok meşgul olabilir. Bu yüzden siz onların peşinden koşmalı ve soru sormaya çekinmemelisiniz. Dördüncü paragrafta da söylediğim gibi kahve ,fotokopi vb. işlerle uğraşabilirsiniz. Bunun gibi bir durumda vazgeçmemeli, sabretmeli ve savaşmalısınız. Yıldızınızı parlatarak gözlerini kamaştırmalısınız ki sizin ciddiyetinizi anlasınlar. 

Benim fikrimi soracak olursak yukarıda da anlattığım gibi bence staj yapılmalı, mesleğinizi tanımalısınız ki her şey için çok geç olduğunda pişmanlığa ve hayal kırıklığına uğramamak için deneyimlemelisiniz. The İntern filminde de dediği gibi ” Tecrübe asla eskimez.” ve benim devam ettirmek istediğim gibi ” Sadece kılık değiştirir. Nasıl bir kılığa sokacağınızı sizin verdiğiniz kararlarınız belirler…” 

Kaynakça : 

http://www.stajarabul.com/StajRehberiDetay.aspx?Id=16 

https://blog.youthall.com/kurumsal-sirketlerde-staj-yapmanin-avantajlari-ve-dezavantajlari/ 

https://on5yirmi5.com/kariyer/kisisel-gelisim/neden-staj-yapmali/ 

(Visited 51 times, 1 visits today)