Teknolojik İmkanlarımız Gitseydi Ne Olurdu?

Teknoloji, insanların ihtiyaç ve isteklerini karşılamak üzere hedefe ulaşmak için kullanılan çevreyi geliştiren, değiştiren ve hatta dönüştüren bilgi, beceri, yöntem ve süreçlerinin tamamı olarak tanımlanıyor. Günümüzde teknoloji ve teknolojik aletler hayatlarımızı kolaylaştıran ve hayatın tam merkezinde yer alan bir olgudur. Özellikle son yıllarda teknoloji insanların hayatlarını öyle bir değiştirmiştir ki insanlar artık teknolojiden bağımsız yaşayamaz hale gelmiştir. Acaba yıllar evvel teknoloji bu kadar gelişmemişken insanlar nasıl yaşıyordu?

Varsayalım ki teknolojik aletler ve imkanlar bir anda ortadan kalksaydı neler olurdu? İnsanlar yaşayabilir miydi? Günlük hayatımız nasıl etkilenirdi? Örneğin ulaşımda günümüzde kullanılan uçak, hızlı tren, metro, araba, gemi gibi araçlar olmadığından dolayı çok eskiden olduğu gibi insanlar daha ilkel yollar ile seyahat edilecektir. Muhtemelen atlar üstünde yolculuk yapacaklardı. Şimdi kendinizi atın üstünde hayal edin. Bir yere ulaşmanız oldukça uzun olacaktır. Atların dörtnala ortalama hızları saatte 44 kilometre olduğu ve günümüzdeki arabaların saatte 300 kilometreye kadar çıkabildiğini göz önünde bulundurulduğunda at ile gitmek oldukça yavaş kalıyor.

İletişimden örnek verecek olursak günümüzün teknolojilerinden internet, cep telefonu, GPS teknolojisi gibi iletişime kolaylık sağlayan aletler olmasaydı ne olurdu acaba? Bu teknolojiler sayesinde iki kişi arasındaki mesafe on bin kilometre olsa bile saniyeler içerisinde iletişime geçilebilmektedir. Peki varsayalım teknolojik aletler ve imkanlar bir anda ortadan kalktı. Nasıl insanlar iletişime geçerdi? Bu sorunun çok fazla cevabı var. Duman ile haberleşme, boru ile haberleşme, güvercin ile haberleşme ve davul ile haberleşme gibi birçok yöntemler vardır. Eğer iletişim için mesafe uzak ise muhtemel iletişim yöntemi güvercin ile haberleşme olurdu. Yaklaşık olarak günde 1000 km gidebilen bu güvercinler eski zamanlardan belli iletişime katkı sağlamıştır. Günümüzde ise arada kilometrelerce fark olsa bile sadece bir telefon aramasıyla iletişim gerçekleşebilir.

Bana göre teknolojimiz ortadan kalksaydı en çok sıkıntı yaratacak şey tıp olurdu. Dünyada ki ortalama yaşam süresine bakarsak yaklaşık olarak 72 yıl olduğunu görebiliriz. Peki Ortalama yaşam süresi neye göre değişir? Ortalama yaşam süresinin değişmesinde çok fazla faktör vardır. Bunlardan bazıları Sosyo-ekonomik düzey ve hayat şartlarının iyileşmesi, günümüzde kullanılan aşılar, makineler, ilaçlar ortalama yaşam süresini etkileyen en büyük faktörlerden bazılarıdır. Orta çağda ortalama yaşam süresi yaklaşık olarak 30 olurken otuz bin yıl önceye kadarda 15-20 arası olmuştur. Yani eğer teknolojimiz gitseydi belki de insanlar daha 20’lik dişini görmeden hayata gözlerini yumardı.

Eğer elimizdeki bütün teknolojik imkanlar ortadan kalksaydı ve bunları geri getirmek mümkün olmasaydı çok yavaş ve zor bir dünyada yaşardık. İletişimin, ulaşımın, hayat şartlarının zor olacağı bu dünyada birçok insan adapte olamayıp ölürdü. Geriye kalanlar ise yaşamlarına az ve zor bir ömür ile devam ederdi. 

(Visited 46 times, 1 visits today)