TOTEM NEDİR? NEDEN YAPILIR?

Totem putlaştırılmış şeylere verilen isimdir. Bu inanış için herhangi bir dine inanmamak, puta ya da hayvanlara tapmak gerekir. Totemin gerçek anlamı budur. Ama Türkiye’de anlamı çok farklıdır. Totem halk arasında bir şeyin gerçekleşmesi ya da gerçekleşmemesi için yapılan bir tür batıl inanıştır.

 

Totemin gerçekleşebilmesi için kendimize has bir yol bulmalıyız. Örneğin bu uğurlu bir eşya olabilir ya da bir işe inanış gibi. Mesela size bununla ilgili bir anımı anlatayım. Çok küçükken televizyonda en sevdiğim çizgi filmin çıkması için 1 dakika boyunca gözlerimi kapatırdım. Eğer gözlerimi açarsam en sevdiğim çizgi filmi bir daha asla izleyemeyeceğimi düşünürdüm. Halk arasında popülerleşmiş bir örnek daha verecek olursam kesinlikle uğur böceğini veririm. Herkes uğur böceği eline konduğunda şarkı söyler ve bunun kendine uğur getireceğine inanır. Ya da futbol maçlarında kritik maçları izlememek gibi bir sürü örnek verilebilir.

Ben totemlerin bazı durumlarda işe yarayabileceğini düşünüyorum. Sonuçta evrene pozitif ya da negatif bir enerji yolluyoruz ve bunun mutlaka bize gelen bir takım karşılıkları olmalı. Mesela son zamanlarda Ankara’daki öğrenciler olarak kar tatili olmasını çok istiyoruz bu yüzden çeşitli totemler yapıyoruz. Bazen gerçekten işe yarıyor. Geçen hafta kar tatili olmadan önce arkadaşlarımla bir totem yaptık. Hepimiz saat 18.00 da pencerenin karşısına geçtik ve 20 dakika boyunca pencerenin yanında sadece bekledik. Ve sonuç olumluydu bir sonraki gün kar tatili olmuştu.

 

Ben genelde çok fazla totem yapan bir insan değilim toteme inanmıyorum. Ama işe yaradığını düşünüyorum. Totemin gerçek anlamı aslında inancı farklı olan kimselerin, kişilerin kutsal gördükleri put, hayvan veya taşlardan bekledikleri şans veya istedikleri şeylerdir. Bu yüzden totem saçma bir şey değildir herkes saçma ve işse yaramaz olduğunu düşünse de totem aslında bir inançtır ve buna saygı duymak zorundayız.

(Visited 593 times, 1 visits today)