Trafiksiz Bir Dünya Mümkün Mü?

Gelişen teknoloji ile araba üretimi hiç olmadığı kadar hızlı bir hale geldi. 1913 yılında Henry FORD üretim bandını geliştirerek arabaları seri üretimde üretebilmeyi sağladı. Henry FORD’un geliştirdiği bu sistem sayesinde fabrikada çalışan işçilerin hareket etmelerine gerek kalmıyordu. Henry FORD’un geliştirdiği bu sistem sayesinde 93 dakika olan araba üretimi 5 dakikaya indirilmişti.

Günümüzde bir arabayı çok daha hızlı ve çok daha ucuza üretebiliyoruz. Arabaları çok daha hızlı ve ucuza üretmek araba satışlarında bir artışa sebep oldu. 2018 yılının kasım ayında ülkemizde kayıtlı toplam 22 milyon binek otomobil vardı. Bu sayı her geçen gün artmaya devam ediyor.

Artan araba sayısı İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde çok yoğun sıkışmalara sebep oluyor. Peki bu trafik sıkışmalarını önlemek için neler yapılabilir.

Aslında bu trafikleri önlemenin kesin bir yolu yok. Trafikteki sıkışmalar tamamen insanlar tarafından yapılıyor. Hadi bu sıkışmalar için bir denklem oluşturalım. Trafik aslında trafikte sayısı artan arabaların ve insanların refleks süresinin yavaşlığından kaynaklanıyor. Bu durumda trafikteki arabaların sayısını azaltmak işe yarayabilir. Fakat gün geçtikçe artan nüfus bunu imkansız kılıyor. Fakat araba sayısını düşürmek için büyükşehir belediyeleri tarafından insanlar toplu taşıma kullanmaya yönlendirilebilir. Toplu taşımayı kullanmak hem trafiği azaltmak hem de araba egzozları tarafından atmosfere salınan karbondioksit ve nitrojen oksit gazlarını azaltarak daha sağlıklı nefes almamızı sağlayabilir.

Toplu taşımayı kullanmak ne kadar mantıklı olsa da çoğu insan kullanmamayı tercih ediyor. Bunun sebebi ise toplu taşıma ile gitmek istedikleri yere değil gitmek istedikleri yerin yakınına götürüyor. Aşağıdaki fotoğrafta 60 tane arabanın 60 kişi taşıyabilen bir otobüsün ve 60 tane bisikletin fotoğrafını görebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi otobüs trafikteki sıkışmaların önüne geçebilir. Toplu taşıma sadece otobüs değil aynı zamanda metro, teleferik gibi araçlar da olabilir.Bunlar ise araba trafiğine hiç karışmadan insanları gitmek istedikleri yerlere götürebilir.

Denklemdeki diğer eleman insan faktörüydü. İnsan faktörünü ortadan kaldırmak mantıklı bir çözüm olabilir. İnsan faktörünü ortadan kaldırmak derken  trafikteki insan sürücüleri ortadan kaldırmaktan bahsediyorum. İnsanların tepki süreleri ve işlem hızları bilgisayarlarınkine göre çok yavaş. Bir bilgisayar 20 işlemi 1 milisaniyede yaparken insanlar sadece 1 işlemi 10 saniye gibi bir sürede yapıyor. Otomobil sektöründe uzun süredir otonom araçlar için çalışmalar var. Günümüzde yeni alınan arabaların neredeyse hepsinde şerit takip sistemi gibi yarı otonom özellikler bulunuyor. Otonom araç sektörünün lideri ise Tesla INC.

Tesla, araçları üzerinde bulunan çeşitli sensör ve kameralar ile tam otomatik bir sürüş sağlayabiliyor. Trafikte birbiri ile bulut üzerinden bağlanmış otonom araçlar olması trafik sorununu neredeyse tamamen yok eder. 5 şeritli bir yolda gittiğinizi hayal edin. sol şeritteki araba şerit değiştirdi. O araba şerit değiştirdiği zaman siz frene bastınız. Siz frene basınca arkanızdaki araba daha uzun bir şekilde frene bastı. En arkada kalan araba ise tamamen durmak zorunda kalacak. Yani sadece bir arabanın şerit değiştirmesi saatler sürebilecek bir trafik başlatmış olacak. Bunu bir daire yolda daha iyi açıklayabilirim. Daire bir yolda 10 araba aynı hızda ilerliyor. Bir araba hafif frene bastı. O frene basınca arkasındaki de bastı. Bu şekilde bir paradoks yaratmış olduk. Bu paradokstan kurtulmanın tek yolu arabaların tekrar aynı hıza ulaşmaları. Bu durumda otonom araçlar devreye giriyor. Birbiriyle buluttan bağlı otonom araçlar gitmeleri gerektiği hızı hesaplayarak sizi bu trafikten çok hızlı bir şekilde kurtarabilir.

Peki daha fazla yol yapmak bu sorunun üstesinden gelmez mi?

Bence gelmez çünkü ülkemizde zaten bunun örnekleri var. İstanbul’da iki yaka arasında seyahat edebileceğiniz üç farklı yol var. Bunlar iki köprü ve bir tünel. 3 farklı yol olmasına rağmen bazen bu yollarda trafik olabiliyor.

Uzun lafın kısası trafikten kurtulmak neredeyse imkansız. Fakat bunu gerçekleştirmenin en mantıklı yolu trafikteki tüm araçları otonom araçlar ile değiştirmek.

(Visited 107 times, 1 visits today)