Truva Atı Efsanesi

Okulumuzun yarıyıl  tatilinde gittiğim Çanakkale’nin en ilginç tarihi eseri, hikayesine hayran kaldığım Truva atı idi. Tahtadan yapılmış görkemli bir at olan Truva Atı’nın şu anki hali geçmişte kullanılan orjinali olmasa da, 2004’te yapılan Troya filminde kullanılan at olması ve filmin yapımcıları tarafından Çanakkale’ye hediye edilmesi çok ilgimi çekti.

Truva Atı’nın hikayesine gelince, Paris ve Helen’in efsanesine konu olan tahta at, Troya Kenti’nin ele geçirilmesi için tarihin en zeki savaş hilesiydi. Troyalılar, barışsever ve huzurlu bir yaşamla kralları Priamos’un idaresi altında uzun yıllar barış içinde mutlu yaşadılar. Priamosun oğlu Paris, Aşk Tanrıçası Afrodit’in yardımıyla Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helen’i Troya’ya kaçırmıştır. Kral Menelaos da ordusunu alarak Troya Şehrine saldırmıştır. Bu durum karşısında şehir de savunmaya geçmiş ve savaş yıllarca sürmüştür. Askerler bıkkın ve yorgundur. Zekası yüzünden Athena tarafından da sevilen Odysseus’un aklına tahtadan bir at yapma fikri gelir. Plana göre Akhalılar savaştan çekiliyor gibi gözüküp, geride çok büyük bir tahta at bırakırlar. Odysseus ve diğer seçkin komutanlar atın içine gizlenirken, diğerleri denize açılıp gemileri Bozcaada’nın arkasına, Troyalıların onları göremeyeceği bir şekilde gizlerler. Planın yürümesi için, görevi tahta atın Troya’nın surlarından içeri girmesini sağlamak olan bir Akhalı askeri atın yanında bırakırlar. Akhalıların çekildiğini gören Troyalılar, şaşkınlık içinde batı kapısının önündeki dev tahta atın yanına giderler ve atı kalenin içine alırlar.Gece barış kutlamalarıyla coşan ve alkolün etkisiyle sızan Troyalılar, atın içindeki Akhalı Savaşçılara gafil avlanırlar. Bu sırada Trova’nın surlarına yaklaşmış olan Akhalı Ordusunun da takviyesiyle Troya Şehri tamamen harabe haline dönüşür,baştan sona yakılıp,korkunç katliam yapılır.

Efsanenin konusu olan Troya Kenti M.Ö 30. yy ve 20. Yüzyılda ticaretin, kültür ve medeniyetin merkeziydi. Çanakkale Boğazı’nın Ege Denizi’ne açılan kesiminde bulunan kent, M.Ö 13. yüzyılın sonlarına doğru Kral Menelaus ve ağabeyi Agamennon’un Troya kentine saldırması sonucu çıkan savaşta yok olmuştur. Daha sonra yapılan kazılarda farklı kültürlerin kalıntıları bulunmuştur. Troya kenti zamanında Perslerin, Büyük İskender’in, Selevkoslar’ın, Perhamon Krallığı ve Romalıların yerleşkesi olmuştur.

https://www.odevbul.org/truva-atinin-hikayesi.html

http://www.tarihiolaylar.com/tarihi-olaylar/truva-ati-235

http://www.mynet.com/cevaplar/sorular-cevaplar/truva-ati

(Visited 306 times, 1 visits today)