Türkiye’de Liselere Giriş Sisteminin Artıları ve Eksileri (revision)
Türkiye’de Liselere Giriş Sisteminin Artıları ve Eksileri (revision)

Türkiye’de Liselere Giriş Sisteminin Artıları ve Eksileri

Ülkemizdeki eğitim kalitesinin gün geçtikçe düştüğünü fark etmişsinizdir. Bu bazı insanları endişelendirirken bazılarının umurlarında bile olmuyor. Endişelenen kesimin kafasında ortak bir soru var ” Neden? ”. İşte cevabı…

Eğitim konusundaki düşüşümüzü açıklamak istersek bakmamız gereken ilk yer sınav sistemimizdir. Sınav sistemi demek ne kadar doğruysa tabi… Her gün değişen bir şeye sistem demek doğru olmaz bence. Bu durum öğrencileri de negatif yönde etkilemiş durumda. Çünkü yazın TEOG ‘ a çalışmaya başlamış bir öğrenci şuan zamanının boşa gittiğini düşünmektedir. Bu durum öğrenciyi psikolojik olarak büyük bir çöküşe sokar. Madem sınav sistemini değiştirme gibi bir karar alıyorlar, neden değişen hiçbir şey olmuyor? Bir şeyleri değiştirdim demek için yaptıkları bazı işler hoş olmuyor bazen.

Gel gelelim çözüm önerilerime…Bence insanlar liseden itibaren yapacakları mesleğe yönelmeliler. Mesela şuan 1 milyon tane 8.sınıf öğrencisi varsa bu öğrencilere yapılan sınavla kimi doktor yetiştiren liseye giderken kimi doğrudan çıraklığa başlamalı. Bu konuda dürüst olmalıyız çünkü kimi öğrenci çalışmayı severken kimi öğrenci sevmiyor ve okuldaki çevresine de zarar veriyor. Okulda başarılı olmayan öğrencileri bu yola sokarak hem maddi kazanç sağlamalarını hem de kendilerini bir konuda geliştirmelerine olanak sağlamış oluruz. Peki şöyle diyenler de olacaktır ”Başarılı öğrenciler ne olacak peki?”. Onlar da ilgi duydukları alana yönelip bu konuda uzmanlaşacaklar.

Ben yapılacak sınavda kişisel yetenekleri ölçecek türden soruların sorulması taraftarıyım. Sınavdaki sorular Türkçe dersinden veya matematik dersinden değil de el becerisi ve benzeri nitelikleri sorgulayan bir konudan olmalıdır. 21. yüzyıl becerilerinin her yerde aranan özellikler olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu özellikleri aşılamak ise iyi öğretmenlerden geçer. Bu iyi öğretmenleri yetiştirmek ise yine bir eğitimden geçer. Eğitim kavramı hayatımızda bir döngü oluşturmuş durumda ve biz bunu tam anlamıyla yerine getirmezsek şu anki gibi yerimizde sayar hatta belki de geriye bile gideriz.

Sonuç olarak bana göre eğitim sistemimizde köklü değişiklikler olmalı. Özellikle liseye geçiş esnasında yapılacak sınav öğrencilerin hayatını belirleyeceği için büyük bir öneme sahiptir. Bu yüzden bu sınavlara gereken önem verilmeli ve sorular özel hazırlanmalıdır.

Yazımı Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim                                                      Umut Bostancıoğlu  Hazırlık C   1064

(Visited 89 times, 1 visits today)