Uçakların Esrarengiz Sırları

İnsanoğlunun uçma hevesi, insanlık tarihi kadar eskidir. Buna rağmen uçaklar ve çeşitli hava araçları 2 yüzyıldır havada…

Modern teknolojinin gelişmesinden önce insan bu eski isteğini yerine getirebilmek için kuşları taklit ederek sonuca varmaya çalışıyordu. Kanatlı araçlar, kanat takan insanlar vs. tarihte sık rastlanılan olaylardan bazılarıdır.

Yapılan ilk kanatlı alete “Ornithopter” adı verilmiştir. Basit bir ornithopter ağır, hantal, tekerlekli ve kanatları olan bir araçtı. Zarif değildi. Estetik bakımından birçok problemi vardı. Ağır olması yerden kalkmasını zorlaştırıyordu.

Bu problemlerle sağlıklı bir şekilde uçmak imkansızdı. Uçmak için daha değişik yolları düşünmeye başlayan insanlar daha “hafif” bir çözüm buldular. Balon… Teoride her şey tamamdı. Balonun içindeki gaz, havadan daha hafif olacağı için uçuş gerçekleşebilecekti. Ancak çıkacak bir rüzgarın bu “hafif” balonu nereye götüreceği belli değildi. Aynı şekilde nasıl ineceği de ayrı bir tartışma konusuydu. İnsanoğlu her seferinde olduğu gibi yine hayal kırıklığı içindeydi. Bu işle uğraşan insanlar sadece kuşları seyrederek yetineceklerdi bence.

Çoğumuz kafamızı kaldırıp gökyüzüne baktığımızda en az bir tane uçak görmüşüzdür, çoğumuz ise uçakla kısa sürede bir yerden başka bir yere seyahat etmiştir. Peki günümüzde yer-zaman kavramını bize hiç olmadığı kadar kısaltan bu taşıtlar yani ‘’uçak’’lar nasıl icat edilmişlerdir?

Uçağın ilk mucitleri Orville ve Wilbur Wright kardeşlerdir. Kardeşler mükemmele ulaşana kadar birçok deney yapmışlardır. 1903 yılında gerçekleştirdikleri deneyde, icat etikleri uçak içinde Orville Wright varken kendi gücüyle havada 120 metre mesafe almış, 12 saniye boyunca uçmuş ve hasar almadan iniş yapmıştır.

Motorlu uçağı Wright kardeşler icat etmiş olsa da onlardan önce uçmak için birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar uçurtmalar, sıcak hava balonları ve zeplinleri barındırır. Uçurtmanın ilk olarak nerede icat edildiği net olarak bilinmemektedir. Fakat kayıtlara göre 3000 yıl öncesinde dahi Çin’de yaygın olarak kullanılmaktaydılar. İlk kullanıma uygun hava taşıtı ise 1783’te icatı gerçekleşen sıcak hava hidrojen balonudur.

İşte uçaklar hakkında pek bilinmeyen sırlar:

1.Havadayken pek hissetmiyoruz ancak uçağa kötü havalarda şimşek çarpar,

2.Uçakta bazen pilotlar uyuyabiliyor,

3.Uçakta kullanılan örtüler ve yastıklar hiç yıkanmıyor,

4.Koridordaki ışık dışarı çıkmaya yardım etmektedir.

Neyse benim yazacaklarım bu kadardı okuduğunuz için teşekkürler.

Kaynaklar:

merkurbiletodeme.com/blog/ucagin-icadi/

fotogaleri.haberler.com/iste-ucaklarin-sirlari/resim-12/
(Visited 302 times, 1 visits today)