Yanlış Maske

Herkesin bir kişiliği vardır sözüne ben inanmıyorum.Çünkü insanlar içlerinde bin bir çeşit duyguya sahiptirler.Tıpkı “Ters Yüz” adlı filmdeki gibi ama bizim sorunumuz şu ki biz insanlar olduğumuzdan farklı davrandığımız zaman daha mükemmelmişiz gibi hissediyoruz. Oscar Wilde’ın dediği gibi ” İnsan kendi kişiliğinde konuşurken çok az kendisidir,ona bir maske ver ve sana doğruyu söylesin”

 

ters yüz duyguların fotoğrafı ile ilgili görsel sonucu      Ä°lgili resim

Bizi biz yapan şeyler anılarımız ve duygularımızdır buna rağmen duygularımızı saklama konusunda neden bu kadar ısrarcıyız. Belki de bize sundukları maske bizim aslında yani gerçekte olmak istediğimiz kişi yaptığı içindir. Siz bu duruma ne dersiniz bilmem ama bana göre bu bir yere ait hissedememektir. Yaptığımız her hareketin bizi yansıtması gerekirken biz yansıtmak istediğimiz karaktere göre hareket ediyoruz. Bize verilen maske ise insanların bizden istediği şeyleri onlara sunmamız için verilmiş bir obje. Aşağıda önereceğim kısa film videosunda bu konu üzerine göstermek istediğim bir bölüm var.

 

Bu videodaki herkes maske takıyor ve birbiri ile aynı maskeyi takanlar iyi anlaşıyorlar. Ama sorun şu ki herkesin birden fazla maskesi var ve her girdiği ortamda yeni bir maskeye geçiyor yani kendi özgün kişilikleriyle birlikte taşıdıkları karakter sayısı epey bir fazla.Zaten filmin başında gösterdiği kırık maskede kız maskesi yani olmadığı bir kişiliği kırıldığı için üzülüyorken sonradan asıl kişiliğini görüyor. Asıl ilginç olansa kısa filmdeki derste “Platon’nun mağara benzetmesi” bahsedilmesi biraz benzer bir durum kısa olarak özetlersek:

Mağaraya zincirlenmiş insan : toplumun parçası olan ancak bireyselleşmemiş, farkındalığı gelişmemiş kişiyi temsil eder.

Mağara : toplumu simgeler.

Zincir : toplum içerisinde bireyi sınırlayan kalıplar, dogmalar, kurallardır. Bunlar zihnin özgürleştirilmesinde engellerdir.

Gölgeler ise toplum tarafından belirlenen ve benimsenen sorgulanmamış doğrulardır. bağnaz ve dogma zihinlerden uzaklaştırılmalıdır.

Ve benim aklıma takılan bir diğer konu ise olmadığımız biri gibi davranmak o maskeyi taşımak bizi hiç yıpratmıyor mu? Belki de o kadar bütünleştik ki oynadığımız kişiyi kendimiz sandık. Ve size bir hastalıktan bahsetmek istiyorum “Çoklu Kişilik Bozukluğu”diye bir hastalık duydunuz mu? Bu kişinin sürekli olduğu kişiden farklı davranmasına sebep oluyor.

(Visited 73 times, 1 visits today)