YAPAY ŞEKERDEKİ GİZLİ TEHLİKE

Yapay tatlandırıcılar, yiyecek ve içeceklere tatlı bir tat katan ve sıradan şekerlere alternatif olarak kullanılan insan yapımı şekerlerdir. Gıda endüstrisinde süt ürünleri, içecek karışımı tozları, işlenmiş gıdalar ve diğer yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılırlar. Şekerin fazlası sizin için iyi değil. Bu gerçeği artık herkes biliyor, bazı yiyecekler “şekersiz” çıkıyor, insanlar şeker olmayan diyetlere başlıyor. Peki her şeker aynı şeker mi? Doğal şeker ile işlenmiş şeker arasındaki fark nedir?

Her ne kadar ikisine de şeker desek de sadece doğal şeker meyve ve sebzelerde bulunmakta. Fruktoz , glikoz ve laktoz gibi doğal şekerlerin yerine, gıda endüstrisi daha ucuz ve işlenmiş şekerleri yani sükroz, fruktoz ve glikoz şuruplarını ve yapay tatlandırıcıları ortaya çıkardı. Bu şekerleri fazla tükettiğimiz zaman karaciğerde yağlanmaya, kanda trigliserid denen yağların artmasına ve insülin direncine sebebiyet veriyor. Bu da hücre duvarları, dokular ve damarların sertleşmesine; yüksek tansiyon, kalp krizi, felç ve Alzheimer gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor.
Sakarin: Bizde en çok bilinen yapay tatlandırıcı “Sakarin”dir. “Toluen” denen kimyasaldan yapılmaktadır. Çay şekerinden 300-400 kat fazla tatlı olduğu bulunmuştur.
ASpartam: Şekerden 180 kat daha tatlandırıcı olan aspartam 90 civarında ülkede kullanılıyor. “Light” içeceklere katılıyor.
Sorbitol: Bu bir şeker alkolüdür. Hazımsızlık, gaz ve ishale sebep olabiliyor. Şeker hastalarının kan şekerini hızla yükseltiyor. Fabrikalar az da olsa şekerlemeler, ciklet, jöle yapımında kullanıyor..
Şeker başta kilo problemiyle birlikte birçok hastalığa da davetiye çıkartabiliyor. Obezite, şeker hastalığı, karaciğer yağlanması, kalp damar hastalığı şeker ve ürünlerinin fazla miktarlarda tüketimi sonucu neden olabileceği bazı hastalıklar. Bunlardan beki de çağımızın en büyük hastalığı obezite çocukluk yaşlarda oluşmaya başlamaktadır. Çocuklarda ise obezitenin en büyük nedeni şekerli gıdalar ve fast food besin tüketimidir.
Tehlikeli olan gelişme, şekerin artık yerli yersiz neredeyse bütün hazır gıdaların içine koyulur hale gelişi… Sosis, mayonez, ketçap, pizza, hamburger ekmeği, kola, hazır meyve suyu gibi gıdalar şekerle tüketici gözünde daha çekici hale getiriliyor ve çocuklar da bu gıdalara bağımlı hale geliyor. Çocukların severek tükettiği birçok gıda ve içecek gizli şeker deposu. Örneğin bir kutu kolada 15 adet küp şeker var.
Özetleyecek olursak okul kantinlerinde şekerli ve yapay şekerli ürünlerin satılması bizim sağlimiz ile oynamak olur. İlerleyen dönemde hasta olmamak için bu yaşta yediğimiz ve içtiğimiz şeylerin çok büyük önemi olduğunu düşünüyorum. Sağlıklı nesiller oluşmasını istiyorsak gelişme çağında beslenmemize dikkat etmeli ve şekerin her türünden uzak durmaya çalışmalıyız.
(Visited 54 times, 1 visits today)