Yapay Tatlar

Vücudumuza zararı dokunan bir sürü zararlı ve aynı zamanda da kanserojen olan bir sürü yiyecek içecek var. Bunlardan biri de yeni yeni zararları daha iyi anlaşılma başlanılan yapay şeker ve herhangi yapay şeker içeren ürünler. Tatlandırıcılar günlük yaşamda kullandığımız şekerin yerini almak üzere üretilen, aynı miktardaki şekerden daha tatlı olan ve daha az enerji içeren kimyasal maddelerdir. 

 Bu maddeleri tamamen vücudumuzdan uzak tutmalıyız. Bunlara çok alıştığımız için bir yerde bırakması zor bir hale gelebilir ama yine de en azından olabildiğinde uzak durmalıyız. Yapay şekerin kullanıldığı ürünlere maruz kaldığımız yerlerin başında maalesef okul kantinleri akıllara geliyor. Çocuklara bir sürü bilginin öğretildiği yerde bu kadar zararlı bir şeyin satılmasını kimse onaylayamaz ve doğrulayamaz bence. Çünkü ileride de karşımıza çıkabilecek bir sürü olumsuz etkisi olduğu gözlemleniyor. Fazla şeker tüketimi kalp dostu değildir sonuçta. Şeker, içerisinde barındırdığı glikoz sebebi ile kalp damarlarının tıkanmasına da neden olmaktadır. Aşırı derece de şeker tüketimi fazla kilo alımlarına sebep olur, obezite gibi. Şeker yemek doyumsuzluk hissini beraberinde getirir. Yani bu demek oluyor ki yedikçe yemeye devam ederiz, kendimizi durdurmamız güçleşir bunun beraberinde oldukça olumsuz sonuçlar alırız. Bugüne kadar yapay tatlandırıcılar üstünde çok fazla araştırma yapılmış olmasına rağmen hala yeterli şey bilmiyoruz aslında. Bu maddeler sıklıkla, içeceklere fazladan şeker kalorisi yığmadan onları tatlandırmak için kullanılıyor. Araştırmaların birkaçı ölçülü miktarda kullanırsak kansere yol açmayacağını söylüyor fakat kanser tehlikelerinden ayrı olarak, şeker yerine geçen bu maddelerin, vücudunuz için normal şekerden daha iyi olup olmadığı hâlâ bilinmiyor ve bazı bilim insanları, giderek artan bir şekilde endişeleniyorlar.

  Ben-Gurion Üniversitesi’nde mikrobiyal biyoteknoloji profesörü olan Ariel Kushmaro, Business Insider’a şöyle konuşuyor: “Benim tavsiyem, yapay tatlandırıcıları kullanmamak yönünde.” İsrail’deki Necef Ben-Gurion Üniversitesi’ndeki ve Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırmacıların ortaklaşa yaptığı çalışmaya göre, en yaygın şekilde kullandığımız yapay tatlandırıcılardan bazıları, bağırsaklardaki gerekli bakterilerin işlerini yapmasına müdahale edebiliyor. Yapay tatlandırıcılar, bağırsağınız için kötü olabilir. 

 

  Yani sonuç olarak çok fazla araştırma sonucu hala yeterli bilgiyi bilemiyor olsak bile genel olarak hep olumsuz etkilerinden daha fazla bahsedildi. Yani okul gibi önemli ve çocukların ilerideki karakterlerinde ve davranışlarında böylesine büyükçe bir rol oynayan yerde sağlıksız bir şeyin satılmasını çoğu insan gibi ben de doğru bulmuyorum. Bence yapay tatlandırıcı içerek besinler satıştan kalkmalı. 

(Visited 41 times, 1 visits today)