YAPAY ZEKA

 

Yapay Zeka makinelerin insan gibi davranmasına ve yaratıcı olmasını hedefleyen bir bilgisayar bilimidir. Yapay zeka ilk defa 1955 yılında John Mc Carthy tarafından ortaya atılmıştır. Yapay zekanın amacı, bir insanın yapabileceği faaliyetleri yapan, bunları öğrenebilen yapay bir robot yapmaktır.

Yapay Zekanın yaygınlaşmasının iki  nedeni vardır. Yapay zeka insan faktörünü ortadan kaldırarak ticari maliyeti düşürür. İkincisi yapay zeka ve bilgisayar teknolojisinde  insanlığın ulaştığı bilgi ve seviyeyi gösterir. Yapay zeka başlıca şu alanlarda kullanmaktayız:

  • Sanal Asistanlar: Sanal zekaya sahip sanal uygulamaların başlıcaları; Apple’ın kullandığı Siri, Google’ın kullandığı Now ve Microsoft tarafından kullanılan Contana’ dır.
  • Oyunlar: Bilgisayar ve konsollar için geliştirilen oyunlarda yapay zeka kullanılmaktadır. Örneğin; Far Cry ve Call of Duty gibi oyunlarda üstün yapay zekaya sahip oyun botları yer almaktadır. Bunlar hamlelerine karar verebilir ve kullanıcıların karşısında güçlü birer rakibe dönüşebilir.
  • Satın Alma Tahmincileri :  Yapay zeka sayesinde bilgisayar kullanıcılarının daha önce yaptığı aramalara bakarak doğru satış önerilerinde bulunulabilir. Internet reklamlarında da bu sistem kullanılmaktadır.  Google AdSense ve Amazon gibi birçok şirketin bu sistemi kullanmaktadır.
  • Dolandırıcılığı Önleme:  Büyük arama motorlarının çoğu kullanıcıları aldatıcı ve yanıltıcı sayfaları filtreleyebilmekte ve bunları kullanıcılar için internet ortamından uzaklaştırabilmektedir.Gelişmiş Antivirüs yazılımları ve Google bunu kullanmaktadır.
  • Güvenlik Sistemleri: Yapay zekanın kullanıldığı alanlardan biri de sadece tanımlanan kimlik, ses veya yüz ile giriş yapmaya izin veren güvenlik sistemleridir.
  • Müzik ve Seyir Öneri Robotları: Spotify gibi popüler müzik servisleri  yapay zekadan faydalanarak, sizin dinlediğiniz sanatçılar ve şarkı tiplerine göre size  beğenebileceğiniz yeni şarkılar önerebilmektedir.
  • Akıllı Ev Sistemleri: Akıllı ev sistemleri, ısıtma veya soğutma sistemini, dışarıdaki hava ile evin içindeki havayı karşılaştırarak ayarlar ve tasarruf yapmanıza yardımcı olabilir.
(Visited 112 times, 1 visits today)