Yaratılan Güzellik Algısı

  Güzellik algısının sürekli değişmesine neler sebep oluyor? Son yıllarda teknolojinin daha da gelişmesiyle oluşturulan filtreler. Onlardan on binler belki de yüz binlerce var. Sözde güzellik filtresi olarak geçiyor. Burun küçültme, göz büyültüp, küçültme, dudak büyültüp küçültme, çiller, dolgun yanaklar ve daha fazlası…  

   Filtrelerin yanı sıra photoshop da aynı zamanda fotoğraflarda kullanılmaya başlandı. Sosyal medyada gördüğümüz birçok fotoğrafta photoshop kullanılıyor. İnsanlar da bu fotoğraflara aldanıp kendilerini kötü hissetmeye başlıyorlar. Toplumun güzellik algısını değiştiriyorlar. Mesela pürüzsüz bir cilt, hokka kemiksiz burun, kemikli keskin hatlı yüz. Photoshop her şeyi değiştirebiliyor. Sizi, siz olmanızı sağlayan özelliklerinizi yok ediyor. Jama dergisinde ise filtre özelliği sunan sosyal medya ve  photoshop uygulamaları, gerçekçi olmayıp insanlara ‘mükemmeliyetçi’ bakış açısını sağladığı yazıyor.  

   Filtreler ve photoshop insanlar üzerinde kötü etkiler yaratıyor. Aslında, benim düşüncem bu harika güzellik algısını yaratan şey çocukken oynadığımız bebekler. Zayıf, kum saati şeklindeki mükemmel bedenleri. Aslında mükemmel değiller. İnsanların farklı bedenlere sahip olduğu farkındalığını yıkmaya yönelik bir durum. O dönemlerde birçok çocuk bundan etkilenip daha sonra kendisini ‘’Barbie’’ bebeğe benzetmek için birçok ameliyat geçirdiler. Filtreler yüzünden çoğu insan burun estetiği yaptırıyor. Yapılan bir araştırmaya göre, İngiliz kozmetik doktoru Tijion Esho, bu filtreler insanların yüzünden ortaya çıkan ruhsal bozukluğa ‘’ Snapchat Şekil Algısı Bozukluğu ‘’ adını verdi. Bu sorunun bir çeşit ‘’beden algısı bozukluğu’’ olarak görülüyor. Aynı zamanda ise ‘’Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)’’ olarak da değerlendiriliyor.  

   İnsanlar artık her şeye filtre uygulamak istiyor. Doğallıktan uzak, gerçeklikten uzak. İronik kısmı ise filtreleri doğal filtre yapmaları. Photoshop bile doğal bir şekilde yapılmaya çalışılıyor. Oldukları gibi göstermek istemiyorlar kendilerini. Yarattıkları ‘’güzellik algısına’’ uymadığı için kendilerini değiştirmeye çalışıyorlar. 

    ‘’ Bu algıyı nasıl ortadan kaldırabiliriz ?’’ diye düşünenler çok olmuştur eminim. İnsanların bu trendi takip etmemesini destekleyen ve aynı zamanda photoshop ve filtre kullanımdan dolayı insanların üzerindeki olumsuz etkiyi kaldırmak isteyen bir topluluk var. Kendileri ile barışık olan bir topluluk. Kusurlarını kabul etmiş, eğer burnu kemikli ise öyle kabul etmiş, beli kalınsa öyle kabul etmiş olan bir topluluk var dışarıda. Son yıllarda popüler olan ‘’sosyal medya fenomenleri’’ de filtre kullanmaktan çekinmeyen ama aynı zamanda kendi dış görünüşünüzü kabul edin, kendinizle barışık olun tarzı şeyler söylüyorlar. Sizce de ortada çelişkili bir durum yok mu?  

   Kendini olduğu gibi sevmeyen daha doğrusu sevemeyen birisini tetikleyecek güçte bu şeylerin kullanımı. Yapılan araştırmaların sonucunda bunun bir çözümü olduğunu da belirtmek isterim. Eğer gerçekten ortada ciddi bir durum varsa ve tüm bu gerçek olmayan – filtrelerin yarattığı – bedenlerin ve yüzlerin sizde neden olmadığını düşünüp kendi kendinizi strese sokuyorsanız profesyonel yardım almalısınız.  

  kaynakça: https://artigercek.com/haberler/snapchat-ve-instagram-filtreleri-insan-psikolojisini-nasil-etkiliyor

(Visited 279 times, 1 visits today)