Yaşamın Önceliği

Evren o kadar geniş, o kadar büyük ki insanoğlu yüzyıllardır onun sırlarını çözmeye çalışıyor. Uzayın bizim bildiğimiz kısmı sadece çok küçük bir bölümünü oluşturuyor. Bu nedenle bilim insanları her gün bildiklerimizi bir adım daha öteye taşıyabilmek için çalışıyor. Fakat bu çalışmaları sürdürmek ülkelere milyarlarca dolara mal oluyor. Peki uzay hakkındaki bu çalışmalar sürerken araştırmacılar dünyada neler olup bittiğinin farkındalar mı? Bu kadar büyük paraları sadece merakımızı gidermek için harcamalı mıyız?

Dünyada her dokuz kişiden biri açlık yüzünden sorunlar yaşarken her bir dakikada on bir kişi, günde yirmi beş bin kişi açlık yüzünden, her yıl milyonlarca kişi hastalıklar yüzünden hayatını kaybederken bu kadar büyük paraları uzay araştırmalarına harcanması yanlış değil mi? Uzay hakkında araştırmalar yapmak ve bu konudaki bildiğimiz şeyleri artırmak gerçekten de önemli fakat uzay araştırmaları bu kadar çok insanın hayatından daha önemli olmamalı. Filozof Thomas More’un da dediği gibi ”Hayatta hiçbir şey insan hayatı kadar değerli değildir.” uzayla ilgili yeni şeyler bulmak için yapılan bu araştırmalar da insan hayatından değerli olamaz. İnsanlar hayata bir defa geliyorlar bu hayatı diledikleri gibi yaşayabilmek için sadece bir şansları var ama bu şanslarını uzay hakkında bildiklerimizi artırmak için yapılan araştırmalara yatırılan paralar onlara yardım amaçlı kullanılmadığı için kaybediyorlar.

Yeryüzünde toplam 7,8 milyar insan yaşıyor. Bu insanların yüzde on bire denk gelen 850 milyonun üzerindeki büyük bir kısmı açlıkla mücadele ediyor. Uzayın sırlarını keşfetmek amacıyla bu insanları nasıl görmezden gelebiliriz?  Önceliğimiz tüm insanların güvenli bir hayat sürmelerini sağlamak olmalı. Farklı bölgelerdeki insanlar açlıkla, susuzlukla mücadele ederken onların da diğer insanlar gibi güzel bir hayat geçirmelerini sağlayacak olan paranın uzayı keşfetmek için kullanılması doğru olmamalı.

Dünyada birçok insan tedavisi bulunamayan ya da tedavisi çok pahalı olan hastalıklarla yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Şu sıralar dünyayı derinden etkileyen Covid-19 virüsü gibi tedavisi kesin olarak bulunamayan veya bulunmuş olmasına rağmen SMA hastalığı gibi pahalılığı sebebiyle tedaviye birçok insanın ulaşamadığı yüzlerce hastalık bulunmaktadır. Uzay araştırmalarına harcanan miktar bu gibi hastalıkların tedavilerinin bulunması için yapılan çalışmalara ayrılarak hastalıklar yüzünden yaşam mücadelesi veren insanların yaşamlarını devam ettirebilmesine olanak sağlanabilir.

Bu tabii ki de uzayı keşfetmek için hiçbir şeyin yapılmaması ve sadece bildiklerimizle sınırlı kalmamız gerektiği anlamına gelmemeli. Sadece insan hayatının söz konusu olduğu konulara uzayla ilgili keşiflerden daha fazla önem vermeliyiz.

Sonuç olarak insan hayatı uzay keşiflerinden daha önce gelmelidir. Gelişmiş ülkeler tarafından uzay araştırmaları için harcanan milyarlarca dolar, zorlu şartlarda yaşamayı çalışan insanlara yardımcı olmak için kullanılması daha doğru olacaktır. Bu finansal destek sayesinde insanlar daha iyi şartlarda yaşamlarını sürdürebilir. Daha hayati öncelik taşıyan açlık, susuzluk, hastalık gibi problemlerin ortadan kaldırılması sonrasında uzay araştırmalarına kaynak ayrılmalıdır.

(Visited 67 times, 1 visits today)