Yatılı Okullar

Dünyaya gözlerimizi açtığımız andan itibaren hayatla kimi zaman zorlu kimi zaman heyecan verici kimi zaman da sevinç dolu bir mücadele içerisine gireriz. Yaşadıklarımız, anılarımız, dertlerim,z, sevinçlerimiz ve korkularımız bizi biz yapan şeylerdir. Hayatın koşuşturması bizi hep bir arayışa sürükler. Kimş zaman bir dost, kimş zaman da kendini bulmak amacıyla yapılan bir arayış…

Bir insanın kişiliğinin büyük bir bölümünün okulda ve yaşadığı çevrede şekillendiğini düşünüyorum. Aile, çevre ve arkadaşlıklar bir bireyin temelini oluşturur. Bir düşünün, sıradan bir eğitim hayatı süren bir gençle yatılı okulda okuyan bir gencin şartlarını karşılaştırmak mümkün müdür?

Yatılı okulları diger okullarla karşılaştırdığımızda pekçok farklılık olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Bu farklılıklardan en belirgin olanı ise çocukları ya da gençleri ailelerinden uzak düşürüyor olmasıdır. Fakat bunun yanında insana başka hiçbir yerde elde edemeyeceği artılar katar. Süphesiz ki aile özlemi dünyadaki en ağır özlemlerden birisidir. Kimi zaman üzer, incitir ve yalnız hissettirir. Fakat bunca olumsuzluğun yanında insana hayatı, ayakta durabilmeyi öğretir ve onu güçlendirir. Bu nedenle yatılı okulların bireylerin kişiliklerinin sağlamlaştırılması üzerinde kesinlikle olumlu yönde bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Hepimizin bildiği gibi, hayatta hiçbir şey önümize altın tepsi ile sunulmuyor. Demek istediğim şu ki; hayatta bazı zorluklarla karşılaşmadan ve onlarla mücadele etmeyi öğrenmeden güçlü bir insan olmak ve kendi ayaklarının üzerinde dimdik bir şekilde durmak neredeyse imkansız.

Yatılı okullar her ne kadar gençleri ailelerinden ayırsalar da onlara ölümsüz, güç veren ve onları sağlam tutan arkadaşlıklr kurmalarını sağlar. Ayrıca bu tür arkadaşlıklarda insanlar birbirlerini en iyi şekilde tanıyıp sorunlarının üztesinden  beraber gelirler. Bu nedenle yatılı okulların anlamlı ve güzel arkadaşlıklar edinmeye de katkı sağladığını düşünüyorum.  Fakat bu olumlu taraflarının yanında olumsuz taraflarını da inkar etmemek gerek. Yatılı okullara kabul yaşı genellikle bireylerin ergenlik dönemlerini geçirdikleri yaşlar oluyor ve bu yaş aralıkları gençlerin ailelerine en çok ihtiyaç duydukları zamanlar. Bu nedenle ergenlik dönemini aile ortamında geçiremeyen bir çocuğun aile bağlarının çok güçlü olması beklenemez. Bundan dolayı yatılı okullardaki sistemin, gençlerin ailelerinden kopmayacak şekilde ve onlar için en uygun tarzda şekillendirilmesi çok önemlidir.

Hayat, biz başka şeyler planlamakla meşgulken olagen şeyşerdir, demiş John Lennon. Olumlu ya da olumsuz koşullar karşısında dik durabilmek için önce sağlam bir kişiliğe sahip olmak gerekir. Bunun yanında aile kadar, gerçek dostlar da insanın olmazsa olmazlarındandır. Yatılı okullar bu yönden insanların ayakta durması için onları güçlendirir ve onlara ölümsüz dostluklara sahip olma olanağı sağlar. Ayrıca onların hayatın zorluklarına ve yorucu koşuşturmasına hazırlanmalarına katkı sağlar.

 

(Visited 160 times, 1 visits today)