Yirmi Yıl Sonra Evler ve Teknoloji

Bugün dışarı çıkıp baktığımızda birçok lüks ve teknolojik ev görebiliyoruz. Bu evlerin 20 yıl sonra nasıl görüneceklerini kafamızda canlandırmak o kadar da zor değil. Tahminimce akıllı cep telefonlarımızda kullanılan dokunma teknolojisi evlere de yayılacak ve parmak izi okuma teknolojisi de yaygınlaşacak. Her odanın en az bir kenar duvarında dokunmatik ekranlar bulunacak ve bu ekranlardan cep telefonunuza gelen bildirimleri, hatta arabanızın alarmının öttüğünü görebileceksiniz. Tavanlarınıza yıldız efekti eklemek gibi birçok eğlenceli efektle buluşacaksınız.

Aklıma gelen bir başka teknolojik değişim ise güvenlikle ilgili. Günümüzde insanlar evlerine hırsız girmesinden oldukça muzdarip ve rahatsız oluyorlar. Buna çözüm olarak evin belirli yerlerini kamera ile donatarak hem evin içindeyken ekranlar yardımıyla, hem de evin dışındayken akıllı cep telefonunuzdan kontrol edebilmek sunulabilir. Bunun yanında insanların rahatsız olduğu bir durum ise alt katlarda pencerelerin güvenliksiz olması ve koruma demiri yapılmadığı sürece kolaylıkla içeri girilebileceğidir. Bu problemi çözmek için de yeni, çok güvenlikli pencereler geliştirilip evlere konulabilir. Evlerin dekorasyonuna renk katmak için duvar kağıtları bir cep telefonu uygulaması aracılığıyla tek hamlede değiştirilebilecek. Ayrıca evlerde insan çalıştırmak yerine robotlar çalıştırılacak. Bu robotlar, başka odalardan istediğiniz herhangi bir eşyayı sesli komutlarınıza yanıt olarak getirecektir. Bunun yanı sıra mutfaktaki işlerinizi de robotlar yapacak. Artık su içmek istediğinizde ayağa kalkmanıza bile gerek kalmayacak. Fakat çoğu teknolojinin kötü yanları olduğu gibi bu gelişmenin de kötü yanları olacaktır. Örnek vermek gerekirse insanlar ayağa bile kalkmayacakları için tembelleşecektir. Bu tür problemleri ortadan kaldırmak için insanların spora teşvik edilmesi çok önemlidir. Giyinme odalarınızda hava durumuna göre nasıl giyinmenizi söyleyen robotlar olacak, bence bu robotlar en işe yarar teknolojik değişimlerden birisi olarak hayatlarımıza giriş yapacak.

Tabii ki bu söylediklerimin hepsi birer tahmin ve istekler. Hiçbirinin garantisini veremeyiz. Tahminimin çok üstünde veya altında sonuçlarla da karşı karşıya gelme ihtimalimiz var. Hatta çok daha uzun bir süre sonra hızlı popülasyon artışı sonucu kutu gibi küçük evlerde yaşamaya bile sürüklenebiliriz. 20 yıl içerisindeki popülasyon artışı bunu etkilemeyecektir fakat uzun vakitte gerçekleşmesi mümkün. Bahsettiğim tembelleşme problemine yakından bakacak olursak yakın gelecekte robotlaşma artışı gerçekten fazla olacak gibi gözüküyor. Robotlaşmanın artması, tembelleşme ve obezite gibi problemlere adım adım yaklaşmak anlamına gelebilir. Tabii ki büyük oranla insanlara yardım edecektir fakat kötü getirileri de olacaktır. Teknolojinin artması maliyeti artırabilir gibi düşünseniz de, tam tersinin gerçekleşme olanağı da var. Örneğin akıllı duvar kağıtları sayesinde duvarların kaplanması ve boyanması gibi masraflardan kaçınılabilir. 20 yıl içerisinde geliştirilecek teknoloji sayesinde enerji kaybının önlenmesi de beklentilerimin arasında. Enerji kaybının önlenmesi maliyeti önemli oranda düşürecektir. Görünüşe göre yaşam kaliteleri artacak ve yüksek maliyetler en aza indirgenecek.

(Visited 117 times, 1 visits today)