Yiyeceklerin Duyguları

Kakao çekirdekleri ayrıca antioksidan moleküller açısından da zengindir. Flavonoidler bu antioksidan moleküller arasında ilk sırada yer almaktadır. Flavonoidler, bitkilere rengini veren ve hücre duvarlarının ve serbest radikallerin oksidasyonunu önlemek için antioksidan görevi gören bir grup antioksidandır. Antioksidan özelliğinden dolayı kanserli ve hastalıklı hücrelerin büyümesini engeller ve bu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korur. Epicatechin, kakao çekirdeği olan çikolatada bulunan flavonoidlerin en bol olanıdır. Epikateşin, alternatif yollarla kas büyümesini ve gücünü artırır, kan damarlarını genişletir, nitrik oksit üretimini artırarak dolaşımı iyileştirir ve hücresel insülin duyarlılığını artırarak kan şekerini düzenler, antioksidan özelliğinden dolayı kan kolesterol düzeylerini düşürür ve kan basıncını iyileştirir. Beyin ve kalp sağlığı.
Epikateşin insan vücudunda hızlıca emilir ve ağızdan alındıktan 30 dakika sonra kanda rastlanabilir. Kanda epikateşin konsantrasyonu tüketimden 2- 3 saat sonra en üst değerine ulaşır ve 6- 8 saat sonra başlangıç değerine döner. Herhangi bir antioksidanın beyne etki edebilmesi için önce kan- beyin bariyerini( blood- brain hedge( BBB)) geçmesi gerekir. Kateşin ve epikateşin moleküllerinin, biri insanlarda diğeri ise farelerde olmak üzere, iki BBB hücre dizisinden geçebildiği gösterilmiştir. Epikateşin perfüzyonu, kan damarları oluşumunu ve hücre doğumunu uyararak merkezi sinir sisteminde( CNS) önemli rol oynar. Özellikle beynin öğrenme ve hafıza bölgelerinde nöron morfolojisinde, yani yapısında önemli değişikliklere neden olur.
2013 yılında Swinford TeknolojiÜniversitesi’nden Andrew Scholey ve SheffieldÜniversitesi’nden Lauren Owenan, çikolatanın veya herhangi bir bileşiğinin duygu durumu ve bilişsel fonksiyonlara etkisini sorgulayan bir inceleme yayınlamıştır. Bu incelemede PubMed, PsycINFO ve Web of Science gibi akademi dünyasında kabul görmüş 3 bilimsel makale platformundan yararlanılmıştır. 233 tanesiPubMed’ten, 251 tanesiPsycINFO’dan ve 287 tanesi de Web ofScience’tan olmak üzere toplam 771 tane makale incelenmiştir. Ancak 161 tanesi akademik kurallara uymadığı gerekçesiyle inceleme dışı bırakılmıştır. İncelemelerin sonucunda alışılagelmiş çikolata tüketiminin bilişsel fonksiyonlar üzerinde yararlı etkilerinin olabileceği, yaşa bağlı bilişsel fonksiyonlardaki azalmayı yavaşlatabileceği ve duygu durumu üzerinde etkili olabileceği deneysel olarak da gösterilmiştir.

(Visited 32 times, 1 visits today)