Zeka Yeterli Değil

Başarı ne demektir sizce? Çok lüks bir villada oturmak mı? Pahalı arabaya sahip olmak mıdır? İyi bir okuldan mezun olmak mı? Tüm dünya tarafından tanınmak mıdır yoksa başarı? Bunların hepsi mi sizce başarı yoksa hiçbiri mi? Sahi nedir başarı, nasıl başarılı olunur; zekamızla mı oluruz, çalışıp sarf ettiğimiz emeğimizle mi?

Prof. Dr. Aziz Sancar’ın  da dediği gibi ”çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum, bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum.” Tamamen tüm başarı çalışmaya bağlı değildir fakat başarının %50’si ilk önce kendimize inanmak, %45’i çalışmak, geri kalan %5’lik dilimi ise zekaya bağlıdır. Bir insan üst düzey bir zekaya sahip olsa bile çalışmadan hiçbir zaman iyi yerlere, iyi bir konuma veya makama gelemez. Zekası onu bir holding kurup dünyaca ünlü bir marka yaratmaya taşıyamaz. Ancak emek verip, çalışıp, gerçekten isteyip de inanırsak olmayacak bir şey yoktur; başarılmayacak hiçbir şey yoktur. Hem zekamızla, zekamızı kullanıp, hem de emek vererek fazlasıyla çalışırsak çok daha güzel işler başarabiliriz.

Çevremizdeki tanıdığımız, ismini duyduğumuz hatta belki yakınımızda başarılı olan insanların hiçbiri çalışmadan, fedakarlık yapmadan sadece zekası sayesinde hazıra konup bir başarı elde etmemiştir. Örneğin günümüzde hepimizin bildiği, iç içe olduğu hatta belki kullandığı markalardan biri olan Apple kurucularından olan  Steve Jobs, şu anki konumuna zekası sayesinden gelmemiştir. Başlarda Apple şirketinde CEO olarak çalışan Jobs, zamanla çalışarak ve emek vererek buralara kadar gelip günümüzün en önemli isimlerinden olmuştur. Bilim adamlarının belki de hepsi çok zeki olmasına rağmen o buluşları, icatları sadece zekaları sayesinde yapmamışlardır. Her ne konu olursa üzerinde çalışıp, emek verip, düşünüp ve artı olarak da zekalarını kullanarak bilim adamı olup belli başlı icatlar yapmışlardır.

Emek, zeka, çalışmak, inanmak; başarının en önemli etkenlerindendir hatta belki başarının kendileridir. Eğer başarıyı zengin olup yukarı mevkilerde olmak olarak düşünüyorsak, çalışmadan veya efor sarf etmeden zengin olup iyi makamlara ne yazık ki gelemeyiz. Başarı için sadece istemek ve zeka yeterli değildir.

Gelecek Eğitimde on Twitter: "Başarı nedir, ne değildir? https://t.co/jLJMpdjOqB" / Twitter

(Visited 123 times, 1 visits today)