Bloggerların Sayfa Kullanımı
- Her öğrencinin sayfasında kendini tanımlayan bir görseli olacak.
- Görseller, bloggerların sayfasındaki profil kısmından yüklenebilecek.
- Öğrenciler anahtar sözcükleri yazı ekle sayfasında yer alan etiket bölümünde muhakkak belirtecekler (anahtar sözcük, yazının içinde en çok geçen ve en çok değinilen konuların birer sözcükle belirtilmesi durumudur). Konuyla ilgili en az 5 anahtar sözcük girilecek.
- Yazılan yazılar video gibi görsellerle desteklenebilecek.
- Anahtar sözcük kullanımında öğrenciler konu başlıklarını ve seçtikleri içeriği dikkate alacaklar.
- Anahtar sözcükler, Google’un doğru yönlendirme yapabilmesi için en gerekli rehberdir.
- Yazılarda küfür, argo, hakaret olmayacak; bir grubu ya da etnik kimliği küçük düşürecek söylemlere yer verilmeyecek.
- Bloggerlar, içeriklerini oluştururken yazım ve noktalama, imla kuralları, içeriğin bir bütün halinde ilerlemesi, bir düşüncenin etrafında şekillenmesi gibi hususlara dikkat edecekler.
- Siyasi ve politik söylemler kesinlikle yer almayacak.
- Sırf yazıyı çoğaltmak için konunun dışında ifadelere yer verilmeyecek. Bloggerlar, tekrara düşmekten kaçınacaklar.
- İçerik üretmeden önce başlığa ait içerik kılavuzu muhakkak okunarak içerikler doğru şekilde ve içerik kılavuzunda tanımlandığı biçimde üretilecektir.
- İçerik seçmeden önce bloggerlar içeriklerinin hangi başlığa uygun olduğunu muhakkak bestepebloggers.com adresini inceleyerek ve içerik kılavuzunu okuyarak öğrenecekler.
- Yazının tamamının ya da bir kısmının bir yerden alınması halinde bu durum çeşitli intihal (bir yazının tamamının ya da büyük çoğunluğunun başka bir yerden alınması durumu, fikir hırsızlığı) programlarıyla tespit edilecektir.
- Yazının tamamının kaynak alınmadan kopyalanmasının ve kullanılmasının Türk Ceza Kanununa göre suç unsuru taşıdığı bilinecek ve bu durumdan yazarın kendisi sorumlu tutulacaktır.
- Alıntı yapıldığı takdirde mutlaka kaynak belirtilecektir. Alıntının kime ait olduğu, videonun ya da internet sitesinin adı açık şekilde yazılacaktır.
örneğin:
-
- Bir kitaptan alıntı yapılmışsa:
Gürbilek, N. (2004). Kör Ayna, Kayıp Şark. İstanbul, Metis Yay. s. 16.
-
- İnternet sitelerinde kaynak gösterimi:
http://seonotlari.blogspot.com.tr/2014/01/iyi-bir-blog-yazari-olmaniz-icin-111-ipucu.html
- Öğrenciler Türkçe içerik üretebilirler.
- Anaokulları ve 1. Sınıflar 5 dakikayı aşmayacak şekilde video yükleyerek ya da editörlerine istedikleri uzunlukta duygularını ifade edip yazmalarını rica ederek içerik üretecekler. Onlarda yazı uzunluk sınırı aranmayacak.
- 2., 3., 4. sınıflar en az 200 kelimelik, 5., 6., 7. ve 8. sınıflar en az 300 kelimelik, hazırlık ve 10. sınıflar ise en az 400 kelimelik içerikler üretecekler.
- Bloggerlar, ayda en az bir kez olmak üzere yılda 8 içerik ve üzeri blog yazısı yazmış olacaklar.
YAZILAR NASIL YÜKLENECEK?
- Sitenin sağ üst köşesindeki ‘Kullanıcı Girişi’ bölümünden Kullanıcı Adı ve Şifre ile giriş yapılır.
- Açılan sayfanın sol menüsündeki Yazılar bölümünden ‘Yeni Ekle’ seçilerek yazı ekleme sayfası açılır.
- Yazı ekle sayfasında önce sağ alt köşede bulunan kategorilerden biri seçilir. Bu kategorinin yazı içeriğine uygun olması gerekir.
- Öğrenci sınıf kategorisinden de ayrıca hangi sınıfta olduğunu işaretler.
- Yazı yazmadan önce mutlaka yazıyla ilgili en az 5 anahtar sözcük etiketler kısmına yazılır. Anahtar sözcüklerin içeriğe uygun olması gerekir.
- Yazı sayfaya eklendikten sonra ‘İnceleme için Gönder’ seçeneği ile editöre onay için yazı gönderilir.
- GÖRSELLER NASIL YÜKLENECEK! GÖRSELLERİN ÖZELLİKLERİ NELER OLMALI?
- Görsel çözünürlükleri 72dpi, ölçüleri minimum 702×336 px olmalıdır. Genişlik:702px, yükseklik:336px. Görsel boyutları maksimum 200KB olmalıdır.
- Görsel ölçüleri ve boyutlarını site yapısına uygun hazırlamak için aşağıdaki linkten yeniden boyutlandırma yapılabilir;
http://www.photo-kako.com/tr/resize.cgi
Ana yapılandırma öğeleri başlığı altında, tema bölümünde, yatay ve dikey piksellerin (702px ve 336px) yazılabileceği alan bulunmaktadır. - Yazıya görsel eklemek için yazı ekleme sayfasının sağ alt köşesindeki ‘Öne çıkan görsel’ sekmesindeki ‘Öne çıkarılmış görsel olarak belirle’ seçeneği ile görsel yüklenebilmektedir.
- Her yazıya en az bir görsel yüklenmesi zorunludur.
- Birden fazla görsel yüklenmek istendiğinde de aynı yerden görseller eklenmeye devam edilebilir.
- VİDEOLAR NASIL YÜKLENECEK! VİDEOLARIN ÖZELLİKLERİ NELER OLMALI?
YouTube’a bilgisayarınızdan video yüklemek için;
- Gmail hesabı ile YouTube hesabınızda oturum açın.
- Yoksa bir gmail hesabı açarak işe başlayın.
- Sayfanın üst kısmından Yükle‘yi tıklayın.
- Bilgisayarınızdan yüklemek istediğiniz videoyu seçin. Ayrıca bir video slayt gösterisi oluşturabilir veya Google Fotoğraflar’dan bir videoyu içe aktarabilirsiniz.
- YouTube’a herkese açık bir videoyu yüklemeyi bitirmek için Yayınla‘yı tıklayın. Video gizlilik ayarını Gizli veya Liste Dışı olarak ayarladıysanız yüklemeyi tamamlamak için Bitti‘yi tıklayın veya videonuzu gizlice paylaşmak için Paylaş‘ı tıklayın.
- Yayınla‘yı tıklamadıysanız diğer kullanıcılar videonuzu görüntüleyemez. Videonuzu dilediğiniz zaman Video Yönetici’nizden yayınlayabilirsiniz.YouTube’a birkaç kolay adımda video yükleyebilirsiniz.
- Youtube’da bloggerın yüklediği videonun bestepebloggers.com sitesinde görülebilmesi için bloggerın Youtube sayfasında yüklediği videonun altında çıkan ‘ekle’ seçeneklerinden ‘Embed Code’u kopyalaması gerekmektedir.
- Kodu kopyalayıp, bestepebloggers.com adresinden kullanıcı girişi yapıp kendi sayfasında yazı ekle kısmına tıkladıktan sonra açılan penceredeki metin kısmına kodu yapıştırması gerekmektedir. Yapıştırdıktan sonra inceleme için gönder demesi yeterli olmaktadır.
Yazıların Font ve Biçimsel Özellikleri
- Yazılar, 12 punto ve calibri fontuyla yazılacak.
- Başlık 6 kelimeyi geçmeyecek ve başlıklar 18 punto olacak.
- Ara başlıklar 3 kelimeyi geçmeyecek ve 14 punto olacak.
- Yazıda giriş, gelişme ve sonuç gözetilecek.
- Paragraf mutlaka her yazıda olacak.
Hangi Sıklıkta Yazı Yazılacak?
- Bloggerlar, ayda en az bir kez olmak üzere yılda 8 içerik ve üzeri blog yazısı yazmış olacaklar.
İçerikler Nasıl Denetlenecek?
İntihallerin önlenmesi için bu alanda Google gibi internette içerik taraması yapan birçok program geliştirildi. Tabi doğrudan Google da kullanılabilir. Bu programlar kullanılarak intihal olup olmadığı ya da yazının ne kadarının alıntı olduğu tespit edilebilir.
Aşağıdaki programları inceleyebiliriz:
(Visited 3.405 times, 1 visits today)