Yıllar Geçtikçe Gelişen Teknoloji

Teknoloji her geçen gün gelişiyor. Bu gelişme eskisinden çok daha hızlı. Günümüzde sadece bir günde toplanan veri günlük hayatta kullandığımız telefonların hafızasından kat kat daha fazla. Telefonlarımız genelde 32 Gb hafıza ile geliyor. Fakat bunu arttırmak mümkün. Şimdi 32 Gb hafızası olan bir telefon düşünün. Son çıkan telefonlardan biriyle çektiğiniz her fotoğraf yaklaşık 20 Mb. Bir Gb ise 1024 Mb. Yani telefonunuzun hafızasını doldurmak için 1638 tane fotoğraf çekmeniz lazım. Peki ben neden size bunu anlattım. 2016 yılında Dünyada üretilen toplam veri 16 zettabyte. Peki 16 zettabyte sizce kaç Gb? 16 zettabye 1.6 × 10^13 Gb veriye denk geliyor. 1.6 × 10^13 ise 16000000000000 Gb demek. 16000000000000 Gb hafızaya toplam 819000000000000 tane fotoğraf çekilebiliyor.

Bu anlattıklarım sadece 1 yılda ne kadar veri ürettiğimizi anlayabilmemiz içindi. Her yıl bu rakam artıyor. Bu da demek oluyor ki her yıl bir önceki yıl öğrendiğimiz şeylerden daha fazlasını öğreniyoruz. Biz bunları öğrendikçe her gün kullandığımız teknolojik aletlerde zamanla değişim olabiliyor.

Bundan yirmi yıl sonra yani 2038 de aklımızın ucundan geçmeyecek şekilde yaşayacak olabiliriz. Bunu şu anda tahmin etmemiz çok zor. Peki tahmin yapmak zor çünkü çok düz düşünüyoruz. uçan araba deyince akla hemen kanatlı bir araba geliyor. Ama bilgilerimiz arttıkça tasarımlarımız değişecek. Mesela uçan arabalar kanatlı arabalar olmak yerine çok daha farklı bir görünüşe sahip olabilir. Uçan arabaların mantığı dikey iniş ve kalkış yapabliyor olmasıdır bence. Bu yüzden kanatlı bir araba yapmak yerine ortasında arabayı yukarı kaldırabilmesi için kocaman bir motoru olan ve kenarlarında arabanın hareket edebilmesi için küçük iticiler olan ve son olarak arabayı hızlandırmak ve durdurmak için öne ve arkaya ortadaki iticiden küçük yandaki iticilerden büyük iticiler koyulabilir.

1900 lerde yaşayan insanlar gelecekteki hayallerini kağıtlara çizmişler. Çizdikleri icatların çoğu günümüzden kullanılıyor fakat tasarımları farklı. İşte o resimlerden birkaçı.  Bu çizimde gördüğünüz itfayeciler sırtlarına yarasa kanadı takmışlar bu şekilde yangınları uçarak daha kolay bir şekilde söndürüyorlar. Bu çizimde ise okuldaki öğrencilere bir makine yardımıyla kitaplarda bilgiler öğretiliyor. Bu çizimde ise uçan arabaları görüyorsunuz. Bu çizimde arkada görünen sarı şey bir taksi. Öndeki ise uçan araba.

Fakat benim düşüncem çoğu insanın düşüncelerinden farklı. Ben bundan yirmi yıl sonra uzaya bir asansör yapılacağını düşünmüyorum. Ama bundan yirmi yıl sonra havaya baktığınızda uçan arabalardan bir otoyol yapılmış olabilir. Ve ya yeni bulunan bir motor teknolojisi ile uzaya gitmek çok ucuz olabilir.

Olabilecek şeylerden bir tanesi her gün kullandığımız elektrik enerjisini Dünyaya ve güneş sistemine en az zarar verecek şekilde inşa edebiliriz. bunun içine uzay boşluğuna gönderilen elektrik enerjisi ile çalışan bir güç istasyonu yapabiliriz. Böylece Dünyadaki kaynak tüketimini en aza indirerek küresel ısınmayı durdurabiliriz.

Benim düşüncem bundan 20 yıl sonra dünya üzerindeki teknolojik aletlerin aynı şekilde görünmeyeceği. 2008 de evlerde hala tüplü televizyon olduğunu hatırlayın ve ya tuşlu telefonlar. 20 yıl önceki teknolojik aletler bizim kullandığımız teknolojik aletlere benzemiyor. Bundan 20 yıl sonra benzeyeceğini pek düşünmüyorum.

(Visited 79 times, 1 visits today)