Ben, Afrikalı bir çocuk olarak bir günümü sizlere baştan sona anlatmak istiyorum. Bizim için normal bir gün, sizin için farklı olabilir. Mesela siz günde üç öğün yemek yerken ve arada atıştırmalıklar alırken biz bazen sadece bir öğünle yetiniyor, bazen de aç bir şekilde günü geçirip yatıyoruz.
Sabah, sizin saatinize göre yaklaşık 7 gibi kalkıyoruz. Kardeşimle birlikte yarım saat kadar yürüyüp ikişer kovayla su taşımak için su kanalına varıyoruz. Orada kovaları doldurup tekrar eve dönüyoruz. Eve gelir gelmez günümüz başlıyor; yemek bulmak ve yiyecek toplamakla tüm günümüzü geçiriyoruz. Çoğu zaman yeterince bulamıyoruz.
Akşama doğru, gece üşümemek için topraktan çıkardığımız büyük yapraklardan atıştırıyoruz ve yatıyoruz. Son günlerde hava çok soğuk olduğu için yaprakları toprağın altına gömüp gece yatarken üzerimize seriyoruz.
Size anlattığım bu gün, bizim en az iş yaptığımız günlerden biri. Bazen düşündüğümde, sahip olduklarınızın değerini bilmenizi istiyorum. Küçük şeylerin bile kıymetini bilmek, hayatı daha anlamlı kılıyor.
