Scientist watching mice in laboratory

İlaç Testleri ve Hayvanlar

İlaçların insanlarda kullanılmadan önce canlı hayvanlar üzerinde test edilmesi bana göre vicdanen kötü bir durumdur. Fakat toplumda buna iyi ya da kötü demek, insanların konuya hangi bakış açısından yaklaştığına göre değişebilir.

İnsanlar hasta olduklarında iyileşebilmek için ilaçlara ihtiyaç duyarlar. Eğer bir ilacın birçok insanın hayatını kurtarma ihtimali varsa, örneğin kanser gibi ciddi bir hastalığın tedavisinde kullanılacaksa, bu ilacı doğrudan insanlar üzerinde denemek çok büyük bir risk oluşturur. Bu nedenle mecburen hayvanlar üzerinde test yapılması gerekebilir. Ancak bu süreçte mümkün olan en az sayıda hayvan kullanılmalı, onlara zarar verilmemeli, acı çektirilmemeli ve tüm uygulamalar etik kurallara uygun yapılmalıdır.

Buna karşılık insan hayatını doğrudan etkilemeyen ve zorunlu olmayan durumlarda hayvan deneyleri yapılmasını doğru bulmuyorum. Örneğin bir krem almadan önce ürünün bitkisel olup olmadığına veya hayvanlar üzerinde test edilip edilmediğine bakarak bitkisel olanı tercih edebiliriz. Böylece gereksiz yapılan hayvan deneylerinin azalmasına katkı sağlayabiliriz. Bence vicdanı olan herkesin bu konuda duyarlı olması gerekir.

Sonuç olarak teknoloji ilerledikçe gelecekte hayvanlara hiç ihtiyaç duyulmadan ilaç üretilebilecek yöntemlerin ortaya çıkacağını umuyorum. Böylece hem insanlar daha güvenli bir şekilde ilaç kullanabilir hem de hayvanlar zarar görmemiş olur.

(Visited 2 times, 1 visits today)