Merhaba, ben Umay. Botanika adlı bir ülkede yaşıyorum. Adından da anlaşılacağı gibi ülkemde bir sürü bitki var. Aynı zamanda kimlik sistemimiz de oldukça farklı. Mesela Türkiye’de kimliklerde T.C. kimlik numaraları bulunur. Ama bizim ülkemizde DNA veri tabanlı kimlikler kullanılır. Kimliğimizde DNA numaramız ve kan grubumuz yer alır.
Şimdi size, kimliğimiz yüzünden yaşadığımız belalı bir maceradan bahsedeceğim.
Sabah uyandım, yatağımı topladım, dişlerimi fırçaladım. Her şey çok normaldi. Acıkmıştım. Buzdolabından tahıl gevreklerini almak için mutfağa yöneldiğim anda kapı çaldı. Sabah sabah kim gelmiş olabilir? diye düşündüm. Kapıyı açtığımda arkadaşım Lunar’ı karşımda gördüm. Çok mutlu görünüyordu. Ne olduğunu sorduğumda, bir mektup aldığını ve mektupta beraber spor kampına gideceğimizin yazdığını söyledi. Bu harika bir haberdi!
Hemen hazırlıklara başladık. Spor kıyafetlerimizi, telefonlarımızı ve şampuanlarımızı valizlerimize koyduk. Kamp için yurt dışına çıkacaktık. Kimliklerimiz sayesinde pasaporta gerek yoktu.
Pazartesi sabah erkenden havaalanına gittik. Arabamız olmadığı için taksiye bindik. Planımız belliydi: Önce kimlik kontrolünden geçecektik, sonra valizlerimiz kontrol edilecek ve ardından bekleme alanındaki marketten yiyecek bir şeyler alacaktık.
Havaalanına vardığımızda güvenlikler bizi kimlik kontrolüne götürdü. Lunar ilk kez havaalanına geldiği için çok şaşkındı. Kimliğimi verdim. Görevliler kontrol etti. Sıra Lunar’a geldiğinde işler karıştı.
Görevli, Lunar’ın DNA numarasının sistemde kayıtlı olmadığını söyledi! Şimdi ne yapacaktık? Geri dönmek bir seçenek değildi. Lunar, DNA numarasının doğru olduğundan emindi ancak sistemde öyle bir kayıt bulunmuyordu. Yetkililer tekrar kontrol ettiğinde, DNA numarasının eski sistemde kayıtlı olduğunu fark ettiler. Ancak burada numarasını değiştiremeyecekleri için kan grubunu sordular.
Kan grubu bazı işlemler için kullanılabiliyordu. Lunar kan grubunu söyledi ve bu sayede kimlik kontrolünden geçmeyi başardı.
Bu sırada valizlerimiz kontrol bandından geçmişti. Valizlerimizi alıp uçağa bindik. Ama sorunlar bitmedi. Uçaktaki hostes, Lunar’ın DNA numarasının kayıtlı olmadığını fark etti. Lunar hemen durumu açıkladı. Eski sistemde kayıtlı olduğunu, ancak kan grubunu verdiğinde işlemlerini tamamlayabildiğini söyledi. Hostes, kan grubunu tabletine kaydetti ve DNA numarasını yeni sisteme aktardı.
Lunar derin bir nefes aldı. Artık havaalanında bir sorun yaşamayacaktı!
İşte böyle! Hem belalı hem de eğlenceli bir macera yaşadık. Üstelik bu olaydan sonra sistemimiz biraz değiştirildi ve artık hayat çok daha kolay! Umarım bundan sonra kimse böyle bir sorun yaşamaz…
