Günümüzde yaşayan çocuklar, geçmişteki çocuklara göre daha yalnız olarak kabul edilebilirler. Geçmişte çocuklar mahalledeki arkadaşlarıyla oynar, çoğu vakitlerini dışarıda geçirirlerdi. Ancak günümüzdeki çocukların vakit geçirdiği tek şey teknoloji. Çocuklar hafta sonunun yarısını bilgisayarda, tablette, telefonda ve sanal gerçeklikte geçiriyor. Zamanlarının çoğu bu aktivitelerle geçtiği için arkadaş bulmakta ve sosyalleşmekte zorlanıyorlar ama bunun farkında bile değiller.
Özellikle teknoloji daha da gelişmeye başladığı için her gün çocukları ekrana kilitleyecek şeyler çıkıyor: yapay zeka, ChatGPT, Gemini ve daha niceleri gibi. Bu durum, çocukların günlük hayatlarını da etkiliyor. Derslerde başarıları azalıyor, iletişim kurmakta zorlanıyorlar ve daha pek çok şeyi yapamamaya başlıyorlar. Gözleri bozuluyor, duruşları bozuluyor. Sosyalleşmekte zorlanıyorlar ve yalnız kalıyorlar.
Oysaki geçmişte ne kadar güzeldi her şey. Çocuklar ödevlerini yapıp sokağa çıkarlardı ve arkadaşlarıyla oynarlardı. Teknolojinin gelişmesinin olumlu yanları olsa da olumsuz yanları da var ve bunlardan bir tanesi çocukları hem fiziksel hem de mental açıdan etkileyip yalnız kalmalarına yol açması.
Bence çocuklar her şeyi dengeli olarak yapmalılar. Zamanı gelince teknolojide vakit geçirmeleri tabii ki normal ama fazla abartmadan. Ayrıca zaten teknolojiyi ailelerin denetimi olmadan kullanan çocuklar, öğrenmemesi gereken şeyler öğreniyorlar. Bu yüzden en iyisi her şeyi dengeli yapmak. Zamanı gelince ders çalışmalı, sosyalleşmeliyiz. Zamanı gelince de teknolojiyi abartmadan kullanabiliriz elbette. Böylece hem eğleniriz hem de sorumluluklarımızı yerine getiririz. Ayrıca kendimize arkadaş da bulabiliriz.
