Hızla Değişen Dünyada Genç Olmak
Günümüzde dünya çok hızlı değişiyor ve bu durum en çok gençleri etkiliyor bence gençlerin en büyük problemi gelecek kaygısı. Ne yaparsak yapalım yeterli olmayacakmış gibi bir his var. Okulda iyi not alsan yetmiyor, bir sürü kurs sertifika sosyal faaliyet isteniyor. Sosyal medyada herkes çok mutlu ve başarılı görünüyor bu da insanın moralini bozuyor. Kendimizi sürekli başkalarıyla kıyaslıyoruz ve bu da bizi yetersiz hissettiriyor. Kimse durup da gençlerin ne hissettiğini gerçekten sormuyor.
Bu problemin nedenlerinden biri ailelerin ve toplumun beklentilerinin çok fazla olması. Herkes bizden hem başarılı hem mutlu hem de örnek birey olmamızı bekliyor. Bir hata yaptığımızda hemen eleştiriliyoruz. Ayrıca teknoloji de bu durumu artırıyor çünkü telefonlar elimizden düşmüyor. Sürekli bir şeyleri kaçırıyormuşuz gibi hissediyoruz. Ders çalışırken bile aklımız başka yerde oluyor. Bu da stresimizi daha da artırıyor.
Bir diğer neden ise eğitim sistemi olabilir. Okullarda bize daha çok sınav kazanmamız öğretiliyor ama hayata nasıl hazırlanacağımız pek anlatılmıyor. Ne olmak istediğimizi bilemeden ders seçiyoruz. Birçok arkadaşım ne okumak istediğini bilmiyor ama yine de çalışmak zorunda kalıyor. Bu belirsizlik insanı yoruyor ve umutsuz yapıyor.
Bence bu sorunların çözümü için önce gençlerin daha çok dinlenmesi gerekiyor. Aileler biraz daha anlayışlı olabilir. Okullarda rehberlik dersleri daha etkili olmalı. Gençlere hata yapma hakkı tanınmalı. Herkes aynı olmak zorunda değil. Belki dünya bu kadar hızlı değişiyorsa biz de kendimize biraz zaman tanımalıyız çünkü genç olmak yeterine zor.
