Küçük ama Büyük Bir Adım

Biliyorsunuz bazı kozmetik ürünler ve benzerleri test edilirken hayvanlar kullanılıyor. Aslında hepimiz bunun çok canice olduğunu ve kesinlikle durdurulması gerektiğini biliyoruz ama sadece parmakla sayılacak kadar az kişi harekete geçiyor. Neden? Neden teknoloji bu kadar ilerlemişken bizi tembelleştirecek robotlar yapmak yerine hayvanlar yerine kullanılabilecek yapay kobaylar oluşturmuyoruz? Ya da bu deneyleri yaptıran kişiler neden o kobay hayvanlar arasında kendi hayvanı olabileceğini düşünüp deneyleri durdurmuyor?

Bunun bir sürü nedeni var. Mesela; kabul etsek de etmesek de biz insanlar genellikle bencil ve duyarsızız (bunu hakaret etmek için söylemiyorum) bu yüzden bizi kötü etkilemeyen bir durum için uğraşma gereksinimi duymuyoruz. Deneyde zarar gören ne biziz ne de yakınlarımız. Bugün bir film izledim, orada da kadın bu konu üzerinde bir yasa çıkarmaya çalışıyor ama bunu yapması çok uzun ve yorucu oluyor çünkü kimse umursamıyor. Filmde aynı zamanda bir nedenden daha bahsediyor: çoğu kişi hayvanları dikkate almıyor. Koskoca Washington Meclisi’nde hayvanlar üzerine bir konu açılası bile çoğu kişiye çok komik geliyor. Çünkü onlar sadece aciz varlıklar(!)

Ancak insanların unuttuğu çok önemli bir nokta var: sadece küçük bir karınca bile kötü bir durumdaysa dünya hiçbir şekilde masalsı ve huzurlu olamayacak. Tam da bu yüzden dünyada yaşanan her olayı az çok takip etmek ve kendinize düşen görevleri yerine getirmek çok önemlidir. Örneğin hayvanların denek olarak kullanılmasını engellemek için çok büyük bir harekete gerek yok, sadece bir dahaki sefere yüzünüz için krem almaya gittiğinizde araştırın, alacağınız markanın ürünlerini nasıl test edildiğine bakın. Eğer herhangi bir canlıya ya da doğaya zararı yoksa alın. Bu yapacağınız küçük hareket bile dünyanın güzelleşmesi için büyük bir adım olacak.

(Visited 1 times, 1 visits today)