Sanat: Ülkenin Atan Kalbi

Sanat nedir? Sanat bir milletin, bir değerin, bir olgunun atan kalbidir, can damarıdır. Onsuz görülür mü bir insan bile kendisini yetiştirebilmiş diye düşünen kişiler vardır. Hak verir misiniz peki onlara? Sanat deyince tüyleri ürperenleri derinden anlayabilir misiniz peki? Elbette bu soruların cevabı içimizde ve sanatın kendisinde saklıdır.

Bakın çevrenize, şarkısını betimleyen ve söyleyen bir şarkıcı, sokakta bin takla atarak çocukları eğlendirmeye çalışan palyaçolar ve boya kokusunu alınca çılgına dönen ressamlar… Acaba bu kişilerin toplumdaki yeri ne ve topluma ne kazandırmaya çalışıyorlar diye düşündünüz mü hiç? Öncelikle sanatın bir ulusun gelişimine olan etkisini açıklayayım. Politika, ekonomi, sosyo-ekonomi, çevre gibi birçok konuda çoğumuzun hayat koşuşturmasından göremediği bir sürü şeyi gözler önüne seren kişidir ünlü sanatçı. Bazı medeniyetlerden geri kaldığımızı, bazılarından da ileride olduğumuzu gösteren ve buna göre şekil almamızı sağlayan bilimin adıdır sanat. Bu cümleme dikkat etmenizi istiyorum çünkü sanatı sadece sanat olarak değil bir bilim olarak görüp bilim adamı kadar sanatçı tohumları da eken ve sonra bu tohumları büyüten ülkelerin gelişmişliğine baktığımızda hayretler içinde kalırız ama ne yazık ki hala çocuklarımıza doktorluk, mühendislik ve öğretmenlik dışındaki başka meslekleri yakıştıramayız.

Peki , var mıdır sanatın ruhumuzu dinlendiren yanı? Olmaz olur mu efendim, hem de ruhumuzun başıboş bir köpek gibi dolanmasını önler dediğinizi duyar gibiyim. Ruhun, sevginin, kötülüğün, nefretin, güzelliğin, neşenin, mutluluğun anlam kazandığı yerdir sanat. Ruhumuz dinlenmeden o ülkenin sorunlarına yönelip onları çözebilir miyiz? Tabii ki hayır, bu ancak kendimizi bir süreliğine kandırmak olacaktır.

Anlayın, okuyun, görün, gezin… Yanı başınızdaki binbir çeşit sanat dallarını görün ve ne olduklarını anlamaya çalışın. Biraz da sanat ilminiz gelişsin yahu, bir yerinizden bir şey eksilmez ya. Şu muhteşem dünyayı bir arada tutan nadide şeylerden birininin sanat olduğunu ve ellerimizde eridiğini görmenizi istiyorum artık. Sabah programlarınızı seyredeceğinize gidip biraz sanatsal aktivitelere katılın ki medeniyetimiz kimsenin erişemeyeceği düzeyde gelişsin.

Nietzsche’nin dediği gibi: “Müziksiz hayat olmaz.” Hiçbir şey yapamıyorsanız gidip müzik sanatına önem verin..Sanat çok da önemli değil, sanatsız birçok yere gelinebilir diyenlere de sakın kulak asmayın. O sanatın içindeki derin anlamı kendinizle, toplumunuzla, toplumunuzun sorunlarıyla bağdaştırın.

Kısacası ülkemizdeki herkesin sanatın medeniyetimizin gelişmesi için çok önemli bir rol oynadığını anlayıp sanat alnlarında kendisini yavaş yavaş geliştirmeye başlaması lazımdır. Kendimiz için olmasa da çocuklarımıza sanatsever bir toplum ve dünya bırakmamız gereklidir.

(Visited 7 times, 1 visits today)