Eğer olurda bir anda bir ikilemde kalsaydım, çok da kolay bir karar olmamakla beraber bir daha hiç sosyal medya kullanmamayı tercih ederdim. Çünkü seyahat etmek, insanın hem ruhunu hem de bakış açısını geliştiren çok daha yaşanılası ve insana bir şeyler katan bir eylem. Sosyal medya elbette hayatımızın büyük bir parçası haline geldi; arkadaşlarımızla konuşmak, gündemi takip etmek, yeni şeyler öğrenmek ve yeri geldiğinde boş zamanı öldürmek için bolca kullanılan bir araç. Ama sonuçta o da bir “araç”. Seyahat etmek ise tam olarak bir yaşam deneyimi. Aslında sosyal medyada farklı yerlerde yaşanan farklı olayları izlerken veya yorumlarken, seyahat ederek bu olayları kendimiz yaşar ve deneriz.
Bir yeri sadece internette görmek, oranın kokusunu, havasını, insanlarını ya da ortamın büyüsünü bize aktaramaz. Mesela Kapadokya’da gün doğumunu izlemekle, onun fotoğrafına sosyal medyada bakmak aynı şey değil. Seyahat ederken farklı kültürlerle tanışmak, yeni yemekler denemek, farklı insanlarla tanışmak insanı zenginleştirir. Bu tür deneyimler, hiçbir ekran aracılığıyla elde edilemez. Üstelik insan yolculuk yaparken kendini de keşfediyor, yeni şeyler öğreniyor. En basitinden bir şehirde kaybolmak bile bazen insana yeni bir şey öğretebiliyor.
Sosyal medyanın eksikliğini elbette hissederdim. Arkadaşlarımla iletişim kurmak zorlaşırdı ,gündemi rahat takip edemezdim veya boş zamanda uğraşacak kolay bir yardım eli olmazdı. Fakat, sosyal medya bazen insanı gereksiz bir karşılaştırma içine sokuyor. Herkesin “mükemmel” hayatını görünce insanlar kendi yaşamından tereddüt etmeye başlıyor, bu da bazen moral bozucu olabiliyor. Seyahat etmek ise tam tersine, insanı daha özgür, cesur, mutlu ve güçlü hissettiriyor. Sanki olayların dışından takip eden değil de, olayın ta kendisini yaşamak veya olmak bambaşka hissettiriyor.
Sonuç olarak, sosyal medya olmadan yaşamak bana seyahat etmemekten daha mantıklı geliyor. Her ne kadar bırakmak zor olsa da, seyahat edebilme şansını kaybetmek kesinlikle daha büyük bir kayıp olurdu. Çünkü; yeni yerler görmenin, farklı deneyimler edinmenin ve dünyayı kendi gözlerimle keşfetmenin farkını hiçbir uygulamanın bana sunamayacağı kesin.
