5 Km Öteye Sesini Duyurabilen “Kral”

0

Aslan, kedigiller ailesinden etçil, yırtıcı, memeli bir hayvan türüdür. Dünya üzerinde yaşayan kedi türleri içinde en sosyal cinstir. Hindistan’ın bir bölümünde ve Afrika kıtasında yaşarlar. En çok sıcağı severler ve çölde bulunurlar.

Aslan, çöl tilkileri ve çölde bulunan büyük canlıları yemeyi sever. Aslanlar, en çok sürüyle yemeklerini avlar. Dişiler, yardım istediğinde, sürüdeki bütün dişiler gelir ve tek başına kalan dişiye yardım ederler ve sonra el birliğiyle yakalayacakları hayvanı, ilk önce ayaklarını, sonra boğaz kısmını ve sonra da eğer boynuzu varsa yerler. Aslanlar, genellikle geceleri toplanırlar. Aslanların gözleri, pençeleri ve dişleri çok keskindir. İki tane erkek aslan sıkıldıklarında oyun oynar. Aslında bize sanki dövüşüyormuş gibi gelir. Ancak bunun yanında birbirleriyle bölgeleri için de kavga ederler. Aslanlar, kendi bölgelerinde olduğunu belirtmek için o alana tuvaletlerini yaparlar. Eğer bunu bilip yine de giren bir hayvan olursa onu yerler. Aslanların kükremesi, 5 kilometreye kadar ulaşır. Bir erkek aslan eğer ormanda yaşıyorsa o ormanın kralı demektir. Bir kükreyişinde ormanda yaşayan bütün hayvanları o ormandan kaçırabilir. Aslanların en çok sevdiği yiyecek bufalolardır. Ortalama 20-25 yıl yaşarlar. İyi şartlarda yaşayan bir aslan 30 yıla kadar yaşayabilir. Bir erkek aslan ortalama 250 kg ağırlığındadır. Dişiler ise ortalama 150 kg ağırlığında olabilirler. Bilinen en ağır aslan, 435 kg ağırlığında olan, İngiltere’deki Colchester Zoo adlı hayvanat bahçesindeki Simba adlı aslandır.

Kaynaklar

hayvanlarindogasi66.blogspot.com/2014_10_25_archive.html
www.bilgiler.gen.tr/aslan-felis-leo.html
(Visited 81 times, 1 visits today)

About Author