Bale

Merhaba size bu blog yazımda balenin tarihi bir özetini ve kendi bale-dans hayatımdan deneyimlediğim bilgileri paylaşmaya çalışacağım. 

Öncelikle bence bale, hırslı olmayan insanların çok başarılı olabilecekleri bir sanat dalı değildir. Çünkü balede kilo vermek ve mükemmel bir vücuda sahip olmak için kontrollü olmanız gerekir. Ayrıca acıya dayanaklı ayaklara sahip olmak için de büyük bir savaş vermeniz gerekir. Ve ne yazık ki bale nankör olan bir uğraş olduğu için her gün çok çalışmanız ve tekrar etmeniz gerekir.

Aslında dışarıdan bakıldığında kolay gibi görünse de bale yaparken bütün bacak ve karın kaslarınızı aynı anda doğru bir şekilde oynatmak hiç de kolay bir şey değildir.

Balede zor olan bir diğer şey, point’e (ayakların tam parmak ucunda durmasını sağlayan ayakkabı) ayaklarınızı sokmadan önce bütün ayak parmaklarınızı teker teker bantlamak zorunda olmanızdır. Bunu yapmadığınız takdirde ayak parmaklarınız morarabilir ve ayak tırnaklarınız kırılıp kanayabilir.

Tabi ki bale tamamiyle zorluklardan ve işkencelerden oluşmuyor. Vücudun zerafetini en mükemmel şekilde sergileyen bu sanat dalında güzelliğin tanımını bir kere daha yapıyorsunuz. Her sahne alışınızda veya bir hareketi tam anlamıyla doğru yaptığınızda büyük bir tatmin duygusu içinde kalırsınız.

                                                            

Bale uzun yıllar süren bir eğitimle öğrenilir, bu yüzden çocuktan itibaren yetiştirilmek oldukça önemlidir. Örneğin ben 5-6 yaşlarında ritmik jimnastik yaptığım için beni baleye daha geç yaşlarımda kabul etmeleri zor olmadı.

Erkek dansçılara balet denmektedir ki bu deyim sadece Türkiye’de kullanılmaktadır. Dünyanın diğer ülkelerinde erkek sanatçılara “bale dansçısı”, kadın sanatçılara ise “balerin” denmektedir. Balede balerinler tayt, mayo ve tütü denilen özel etek ve bunun gibi giysiler giyerler. Balede ayakların tam parmak ucunda durmasını sağlayan ayakkabıya “point” ya da “puant” denir. Bale yapılmadan önce esneme hareketleri mutlaka yapılmalıdır; yoksa ısınmadan hareketler yapıldığı zaman kaslar yırtılabilir ya da vücudun bir yerini incitilebilir. Bu durum dansçının dans hayatını bitirmesine neden olabilir.

Balenin 4 çeşiti vardır.  Bunlar

Klasik Bale

Modern Bale

Rus Balesi (Vaganova)

Fransız Balesi

Benim ilgilendiğim bale çeşidi Rus balesidir. Diğer balelere oranla biraz daha zor olan bu bale genellikle sınavlara yöneliktir .

Bale ilk olarak İtalya’da Rönesans döneminde ortaya çıkmıştır. Mim sanatçılarının Ortaçağ ve Rönesans tiyatro gösterilerindeki ve geleneksel halk gösterilerindeki dans adımları bugünkü balenin temellerini oluşturur.

Fransa’da IV. Henry tarafından desteklenen bale tüm Avrupa’ya, oradan da 16. ve 17. yüzyılın sonlarında da Danimarka ve İsveç’e kadar yayılmıştır. Balenin altın çağı kendisi de iyi bir dansçı olan XIV. Louis döneminde başlamıştır. Önceden halk tarafından dans edilirken bu dönemde ilk kez profesyonel dansçılar kostüm, maske ve peruklar kullanarak dans etmeye başlamışlardır.

Ülkemizde baleye ne yazık ki yeteri kadar değer verildiğini düşünmüyorum. Erkeklerin tayt giymesine karşı çıkan halkın aslında balede insanların ne giyindiğine değil de ne anlatmaya çalıştığına dikkat etmeleri gerektiğini düşünüyorum.

Çünkü normal bir insandan daha kontrolü olarak vücudunu kullanan baletlerin günümüz Türkiyesi’nde hakarete uğramak yerine iltifatı daha çok hak ettiklerini düşünüyorum.

Ülkemizde sözlü tacize uğrayanlar sadece erkek baletler değildir. Balerinler de çeşitli tacizlere uğramaktadırlar. Bu kadar zor bir sanat dalını icra etmeye çalışan insanların işlerine saygı gösterilmemesi gerçekten üzücüdür.

Yazımı okuduğunuz için size teşekkür ederim bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Bale

(Visited 1.003 times, 1 visits today)