Basketbolun tarihi

Basketbol topla oynanan sahada 5 kişinin bulunduğu bir spordur. Maç 20’şer dakikalık 3 devre üzerinden oynanır. Basketbol ismini spora Dr.Naismith adlı kişi vermiştir. Basketbol 1891’de James Naismith tarafından icat edilmiştir. İlk başlarda basketbolun amacı sporculara kış antrenmanı yaptırmak için tahtadan yapılmış altı kapalı şeftali sepetlerine futbol topunu sokmaktır. Sepet yaklaşık 3 metre yükseklikte duvara monte ediliyordu ve her sayıdan sonra top sepetten çıkarılıyordu. Basketbol ünü, bulunmasından kısa süre sonra çoğu yerde oynanması yaygınlaştı.

Günümüzde basketbol elle idare edilen, bir topla oynanan popüler bir takım oyunu ve spor dalıdır. Basketbolda 1 maçta 2 takım oynar. Amaçları yerden yüksekliği 3,5 m olan ve pota adı verilen çemberlere topu geçirerek rakiplerinden daha fazla puanı kapmaktır. Basketbol sporu genellikle kapalı alanlarda oynanır. Dikdörtgen biçimindeki basketbol alanının tabanı sert tahtadan yapılır. Standartlara göre basketbol sahasının alanı 28m x 15m’dir. Oyun alanı ortada bulunan bir çizgi ile ikiye ayrılır. Bu çizginin tam ortasında orta yuvarlak denen bir daire vardır.

Basketbol topunun boyutları da farklıdır. Erkekler için basketbol topunun resmi boyutu  74.93 cm ve ağırlığı ise 22 oz’dur. Kadınlar basketbolu için basketbol topunun çevresi 72.93 cm ve ağırlığı ise 20 oz’dur. 3×3 olarak bilinen sokak basketbolunda ise boyutları 6 fakat ağırlığı 7 olan özel yapım toplar kullanılır. Bu özel yapım toplarını sokak basketbolunda hem kadın hem de erkek kullanır.

Basketbol müsabakalarında oyunda 3 tane hakem vardır. Sahayı misafir takım seçer. 2. devreden sonra saha değişimi yapılır. Oyun orta saha çizgisinde hava atışı ile başlar. Hava atışına çıkan oyuncular, topu tek elleri ile takım arkadaşlarına atmaya çalışır. Oyunda beraberlik durumunda uzatma periyodu oynanır. Her takım ilk 3 periyotta ve uzatma periyodunda 1 dakikalık 4. periyotta ise 2 dakikalık mola hakkına sahip olur. Maçta İkinci ve üçüncü periyotlar arasında 15 dakikalık bir mola verilir. Diğer periyotlar arası 2 dakika ara verilir. Hücum yapan takım 8 saniye içerisinde kendi sahasını terk etmeli, 24 saniye içinde de hücumunu tamamlamalıdır aksi halde top karşı takıma geçer. Son olarak topu elinde tutma pozisyonunda steps olur ve top karşı takıma geçer.

(Visited 223 times, 1 visits today)