Ben Bana Yeterim

Günümüzde insanların kendi hayatlarına karşı tutumu tamamen değişmekte. Çoğu durumda insanlar kendilerine olan saygısını bile yerle bir edecek hareketlere sessiz kalıyor. Bu hareketlerin başında gelen şey ise kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olmadığını savunan insan topluluğu.
Bir toplumun gelişmesi için gerekli olan şey insanların diğer insanlara olan saygılarını sadece sözde değil hareketleriyle gerçekleştirmeleridir.
‘Balığın bisiklete ihtiyacı ne kadarsa kadının erkeğe ihtiyacı o kadardır.’ bir kadının hayatını erkeksiz mükemmel bir şekilde yaşayabileceği görüşünü mizahi şekilde ifade eden bir slogandır. Bu slogan genellikle Gloria Steinem’e atfedilse de aslında 1970 yılında Irina Dunn tarfından bulundu. Bu slogan Amerikalı feminist ve politikal aktivist Gloria Steinem veya Amerikalı feminist politikal aktivist Florynce Kennedy’ye atfedilir.
Gloria Steinem, 2000 sonbaharında Time dergisine yazdığı bir mektupta şunları söylemişti:
“David Bale ile yeni ve mutlu evlilik ortaklığım hakkındaki notunuzda, ‘Bir kadının bir balığın bisiklete ihtiyacı olduğu gibi bir erkeğe ihtiyacı var.’ Aslında, Avustralyalı seçkin bir eğitimci, gazeteci ve politikacı olan Irina Dunn, bu ifadeyi 1970 yılında Sydney Üniversitesi’nde öğrenciyken ortaya attı ve “Balığın bir bisiklete ihtiyacı olduğu gibi erkeğin de Tanrı’ya ihtiyacı var” diyen filozoftan söz etti. Dunn, kadınların erkeklere tam tersi olmaktan çok ihtiyaç duyduğu şeklindeki eski fikrin böylesine popüler ve kalıcı bir parodisini yarattığı için övgüyü hak ediyor. ”
Irina Dunn daha sonra Ocak 2002’de Steinem’in anlattığı olayları doğruladı:
“Evet, gerçekten, Gloria’nın bahsettiği kişi benim. 1970 İngiliz Edebiyatı ve Dili Onur yılım için okuduğum felsefi bir metinde okuduğum bir cümleyi yorumluyordum. ‘Bir insanın bir balık gibi Tanrı’ya ihtiyacı var. Bir bisiklete ihtiyacı var ‘. İlham kaynağım o dönemde yeniden yükselen kadın hareketine dahil olmaktan ve biraz da zeki olmaktan kaynaklandı. İki tuvalet kapısının arkasına ifadeyi karaladım.”
Bununla beraber kadınların erkeklere ihtiyacı olmadığı söyleyen toplumun lafları çarptırılarak, kadınların sadece kendilerinin haklarının olduğunu savundukları öne sürülmeye başlandı. Oysa ki toplumun yaratmaya çalıştığı algı kadının bir erkek olmadan da bir birey olarak sayılmasının sağlanmasıydı. UNICEF cinsiyet eşitliğinin kadınların ve erkeklerin aynı haklara, kaynaklara, korumaya sahip olduğu anlamına geldiğini söylüyor.

(Visited 127 times, 1 visits today)