Bilmece ve Bilmecelerin İçindeki Paradokslar

Merhaba okurlar bugünkü yazımda sizlere öncelikle bir önceki yazımda vermiş olduğum soruların cevaplarını vermek istiyorum.

bilmece resimleri ile ilgili görsel sonucu

1.soru ve cevabı

biri üç, diğeri ise beş litre olan iki kabınız var.sizin ise tam dört litre suya ihtiyacınız var.

bu iki kabı nasıl kullanırdınız?

Beş litrelik kabı doldurun. Sonra onunla üç litrelik kabı doldurursanız elinizde iki litre kalır. Üç litrelik kabı boşaltıp beş litrelik kapta kalan iki litreyi ona koyun. Sonra beş litrelik kabı doldurun, sonra da iki litre olan su olan üç litrelik kabı tamamlayın, beş litrelik kapta dört litre kalır.

 

2.soru ve cevabı 

bir ördeğin arkasında iki ördek,bir ördeğin önünde iki ördek,ortada bir ördek vardır

toplam kaç ördek var?

Üç ördek vardır.

 

3.soru ve cevabı

yaşlı kral, iki oğlundan birine krallığı bırakacağına karar vermek için bir görev vermeye karar veriyor.,çocuklarına kimin atı tepedeki kiliseye en son ulaşırsa o kral olacak, diyor.kçük oğlu ise ata atladığı gibi kiliseye gidiyor kral sözünü tutuyor ve krallığı küçük oğluna veriyor.

niçin?

Küçük oğul ağabeyinin atına atlıyor.

 

1.paradoks ve cevabı

  • X Okulu’nda eğitim gören palyaçolar büyük bir şok yaşıyorlar. Bir hırsız okulun 873 sarı balonunu ve bozuk balon pompasını çalmıştır. Neyse ki suçu işlenirken gören bir tanık vardır. Tanığın ifadesine göre hırsız okulun palyaço kıyafetlerini giymiştir ve kırmızı takma burnu vardır. Daha önceki araştırmalara göre tanıkların yüzde sekseni, suç işlerken görülen bir palyaçonun burnunun rengini doğru tahmin etmektedir. Bundan başka, X Okulu’ndaki palyaçoların yüzde seksen beşinin mavi, yüzde on beşinin kırmızı burna sahip olduğu da bilinen bir gerçektir. Hırsızın kırmızı burunlu olma ihtimali nedir (tanığın gördüğü sandığı şeyi doğru sayıyoruz)?
(1)Mavi burunlu palyaço suçludur, tanık doğru olarak hırsızı mavi burunlu diye tarif eder

(%80 ihtimal)

(2)Mavi burunlu palyaço suçludur, tanık yanlışlıkla hırsızı kırmızı burunlu diye tarif eder

(%20 ihtimal)

(3)Kırmızı burunlu palyaço suçludur, tanık doğru olarak hırsızı kırmızı olarak tarif eder

(%80ihtimal)

(4)Kırmızı burunlu palyaço suçludur, tanık yanlışlıkla hırsızı mavi burunlu olarak tarif eder

(%20ihtimal)

 

Artık problemi çözmek çok kolay. Hırsızın kırmızı burunlu olma ihtimalini belirleyebilmek için bir tanığın hangi sıklıkla suçluyu kırmızı burunlu bir palyaço olarak tarif ettiğini ve bu örneklerin kaçta kaçında gerçekten kırmızı burunlu bir palyaço olduğunu bilmemiz gerekir. Basit bir tablo bunu hesaplamamıza yardım eder.

 

 Hırsız mavi burunlu  Hırsız kırmızı burunlu
Gerçek vakaların sayısı           85          15
Tanık raporları

Mavi burunlu

Kırmızı burunlu

 

85’in %80’i=68

85’ìn %20’si=17

 

15’in %20’si=3

15’in %80’i=12

 

Bu olaya göre tanıklar 29 ayrı olayda (12+17) hırsızı kırmızı burunlu olarak tarif edecektir. Ne var ki bu olaylardan yalnızca on ikisinde hırsız gerçekten kırmızı burunludur (diğer on yedi örnekte tanıklar mavi burunlu bir palyaçoyu kırmızı burunlu zannetmişlerdir)

O halde Bozo Kolej’deki hırsızın kırmızı burunlu olma olasılığı (12/29)yüzde 41’dir bu bir çok insanı şaşırtmaktadır. Çünkü tanıkların yüzde 80 haklı olduklarından hareketle kırmızı burunlu palyaçonun hırsız olma ihtimalinin yüzde 80 olduğunu düşünmektedirler. Ne var ki bu var sayım tanıkların mavi burunlu bir hırsızı kırmızı burunlu olarak teşhis ettikleri çok sayıda örneğin hesaba katmamaktadır.

Evet artık sorularımıza geri dönelim hazır sanız işte ilk soru

1.soru

Bir kız ile bir erkek bankta oturuyor. “ben bir kızım” diyor sarı saçlı çocuk “ben bir erkeğim” diyor siyah saçlı çocuk en az biri yalan söylüyor.

Hangi çocuk kız ,hangi çocuk erkek?

2.soru

Bir kasedeki bakteriler her dakika kendini ikiye bölüyor.Bölünme sonucu ortaya çıkan bakterilerin boyu aynıdır. Bu bakteriler her dakika bölünmeye devam ediyor. Bölünmenin gerçekleştiği kase saat gece on ikide doluyor.

Kasenin ne zaman sadece yarısı doluydu?

3.soru

İki çocuk aynı gün aynı saat aynı yıl aynı anneden doğuyor fakat ikiz değiller

bu nasıl olabilir?

 

1.paradoks

Seyahat eden üç satıcı bir otelde kalıyor. Masrafın kabarmaması için hep beraber bir odada kalmaya karar veriyorlar. Otel müdürüne 30 TL verip odanın mini barına koşuyorlar. Otel müdürü daha sonra fark ediyor ki hafta içi günlerde oda fiyatı sadece 25 TL. Bu yüzden komiyi çağırıyor ve ona 5 TL verip adamlara geri vermesini söylüyor. Komi bu parayı kafasından üçe bölmeye çalışıyor, ama başaramıyor bu yüzden adamlara birer TL verip iki TL’yi cebe atıyor.

Ama burada bir problem var. Öyle görünüyor ki bir lira kayıp. Üç satıcı en başta otele 30 TLveriyor (adam başı 10 TL) ödedi bundan sonra otelin müdürü 30 TL nin 5 TL sini komiye veriyor ve komi 2 TL’yi kendi alıp kalan üç TL’yi (adam başı 1 TL) müşterilere paylaştırdı. Her satıcı en başta on TL ödemiş  (3✘10 =30) ve sonra bir TL’sini geri almıştır yani satıcılar adam başı 9 TL ödemiş

Sonuç olarak elimizde satıcıların ödemiş olduğu 27 TL (3✘9=27)ve kominin cebe attığı 2 TL var bunun toplamı 29 TL yapar .fakat satıcılar otelde ilk başta 30 TL vermiştir.

  Kayıp lira nerede?

(Visited 909 times, 1 visits today)