Coğrafya Kader

Eğitim hayatımızı etkiler veya gideceği yolu değiştirebilir mi? Günümüzde etrafımız, hayat ve kişiler çokça gelişmiş olsa da elbette ki bazı yerlerde eski, geri görüşlülük var. Bunda coğrafyanın da etkisi olsa bile bütün sorun tabii ki de tek bundan ibaret değildir.

Günümüzde insanların kendilerini geliştirmesi belki de çoğu şeyden daha da önemlidir çünkü bir kişi kendini geliştiremezse etrafındakilere de yardımcı olamaz ve bu kişileri de kötü bir duruma sokar. Gelişmişlik tek maddi veya fiziksel olarak gelişen bir olay veya durum değildir, aynı bunlar gibi zihinlerin de gelişmesi, ilerlemesi ve hastalıktan uzaklaşması gerekir. Peki bu hastalık nedir? Kendini her şeyin üstüne koymak, en doğruyu kendi bildiğini iddia edip bu saçma zihniyete başka insanları çekmek. Zihniyeti hasta ve bozuk insanlar etraflarındaki bireyleri de kendi oldukları seviyeye indirmek ister ki bunu da çok kolay başarabilir, bunun nedeni ise zaten etrafındakilerin buna oldukça açık veya meyilli olmasıdır. Bu konuya en basit örnek eğitim öğretim hakkıdır. Geçmişte kadınların bu hakka sahip olmaması yeterince saçmalıktan ibaret değilmiş gibi günümüzde de aynı şeyi daha da diretmeye çalışan kimseler vardır. Böyle bir şeyin hak olmasını bırakalım konuşulması ve gün yüzüne çıkması bunu savunanların ne kadar aciz olduğunu destekler. Eğitimin yaşla, cinsiyetle, ırkla, görüşle veya coğrafyayla alakası yoktur. Birçok tanınmış kişinin ise bu konu hakkında sözleri vardır.

“Bizi ilgilendiren konu yalnız barışı kurmanın ve korumanın teknik çareleri değil, aynı zamanda kafaları eğitmenin, aydınlatmanın yoludur.” -Albert Einstein, “Eğitim, gerçeklerin öğretilmesi değildir. Düşünmek için aklın eğitilmesidir.” -Albert Einstein, “Aslında bir insana yeni bir şey öğretemezsiniz, siz ona yalnız kendi içinde bir şeyler keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz.” -Galileo Galilei, “Bir yıl sonrasıysa düşündüğün, tohum ek. Ağaç dik, on yıI sonrasıysa tasarIadığın, Ama düşünüyorsan yüz yıl ötesini, halkı eğit o zaman… Bir kez tohum ekersen, bir kez ürün alırsın, Bir kez ağaç dikersen, on kez ürün alırsın, Yüz kez olur bu ürün, eğitirsen toplumu. Birisine bir balık versen, doyar bir defa; Balık tutmayı öğret, doysun ömür boyunca.” -Kuan Tzu

“Bir millet irfan ordusuna sahip olmadıkça, muharebe meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuna bağlıdır.” -Mustafa Kemal Atatürk, “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.” -Mustafa Kemal Atatürk, “Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.” – Mustafa Kemal Atatürk, “Eğitim ve öğretimde uygulanacak yol, bilgiyi insan için fazla bir süs, bir zorbalık vasıtası, yahut medeni bir zevkten ziyade maddi hayatta muvaffak olmayı temin eden pratik ve kullanılması mümkün bir cihaz haline getirmektir.” – Mustafa Kemal Atatürk

Uzun lafın kısası, bunca dünyanın her tarafına adı yayılmış insanların hepsinin aynı şeyi savunması ve bunun için büyük uğraş vermesi hepimizi ne yaptığımız, ne düşündüğümüz hakkında sorgulatmalı. Çünkü ancak böyle doğruyu bulabiliriz.

(Visited 7 times, 1 visits today)