Fikir Birliği

 

Fikirlerimiz birbirlerinden farklı olabilir ama ya farklı olmasaydı ya herkes aynı şekilde aynı şeyi düşünseydi sizce ne olurdu? Fikirlerimiz bizleri birbirimizden farklı kılar ve düşünce çeşitliliğine yol açar. Bu düşünce çeşitliliği ile beraber dünyaya yeni icatlar ve çözümler kazandırır, keşifler yaparız. Fikirlerimiz aynı olsa bile düşünme şekillerimiz farklı olabileceği için yeni şeyler koyarız ortaya. Ancak herkes aynı düşüncelere sahip olsaydı durum böyle olmazdı.

Herkes aynı düşüncelere sahip olsaydı dünyada sadece belirli doğrular ve yanlışlar olurdu ve bunları kimse sorgulamazdı çünkü herkes bu fikirlerin doğru veya yanlış olduğuna çoktan karar vermiş olurdu. Fikirlerin aynı olması sorgulama eylemini ortadan kaldırırdı, sabit düşüncelerden dolayı. Sorgulamanın ortadan kalkması ise insanların sağduyusunu kaybetmesine yol açardı. Bazı bilgiler ne kadar doğru olsa bile onları da sorgulamak bize farklı bir bakış açısı kazandırabilir.

Bu fikir aynılığı tartışmaların da sonu olacaktır. Düşünce ayrılığı yaşanmayacağı için tartışmalara da gerek kalmayacaktır, bunun sonucunda da yine sorgulama da olduğu gibi doğru ve yanlışların ayırt edilmesi zorlaşacaktır. Tartışmalar yeni fikirlerin can suyu gibidir. Tartışma veya münazaraların olmaması demek beyin fırtınaları ve fikir paylaşımının olmaması demektir. Bunların olmaması insanların gelişimini ve ilerlemesini engelleyecektir.

Fikir farklılığı olmasaydı, ortaya yeni ve farklı fikirler atılamayacağı için dünya sıkıcı bir hale gelirdi. Mesela, arkadaşlarınızla dışarı çıkmaya karar verdiniz ve nereye gideceğinizi konuşacaksınız. Herkes parka gidilmesini istiyor, ne kadar kararlaştırma aşaması kolaylaşmış olsa bile belirli bir süre sonra fikirler aynı kalacağı için bu durum sıkıcı hale gelecektir. Ancak fikirlerin belirli noktalarda aynı olması toplumda huzur sağlayabilir. Çünkü çoğu zaman bir konu tartışılırken tartışma hararetlenip kavgaya dönebiliyor ve bu durumun sonu her zaman iyi bitmeyebiliyor. Yine de aynı düşüncelere sahip olmaktansa düzgün bir şekilde tartışabilmek daha verimli bir çözümdür.

Teknolojinin ilerlemesi, insanların gelişmesi gibi şeyler bizim düşüncelerimiz ile gerçekleşir. Yıllar boyunca ortaya atılmış ve atılmaya devam eden fikirler ile insanlık şu anki haline gelebilmiştir. Eğer düşüncelerimizde farklılık olmasaydı, bu kadar fazla fikir ortaya çıkamazdı, icatlar, keşifler, eserler yapılamazdı. Böyle bir durumun yaşanması teknolojinin gelişmesini engelleyeceği gibi insanların gelişmesine büyük katkı sağlayan tıp, ekonomi, tarım gibi alanlarda da bir engel olacaktır. Edebiyat ve sanat dallarında özgünlüğe büyük bir önem verildiği için bu fikir aynılığından çok etkileneceklerdir. Bu yüzden edebiyat ve sanat eserlerinde özgünlük ortadan kalkacak, intihal ve fikir çalınmaları artacağı için bu sektörlerde huzursuzluk başlayacaktır.

Herkesin aynı düşüncelere sahip olması insanların hayatını zorlaştıracaktır ve geleceğimize bir engel koyacaktır. Toplumda huzursuzluk ve monotonluğa sebep olacağı için ilişkilerin bozulmasına yol açacaktır. Bizleri diğer canlılardan farklı kılan düşünme yeteneğimizdir, bizi birbirimizden farklı kılan ise nasıl düşündüğümüzdür. Bu yüzden farklı düşünebilmek bir kişinin sahip olabileceği en güzel özelliklerden biridir.

 

(Visited 15 times, 1 visits today)