Hakkın Cinsiyeti Yoktur

Tüm insanlığın bildiği üzere dünyada huzuru sağlamak için birçok anayasalar, kanunlar, bildirgeler (bildiriler) ve daha birçok resmi işlerle beraber dünyada bu huzurun sağlanması gerekiyor. Dünyadaki tüm demokratik ülkeler tarafından kabul edilen, çok büyük bir öneme sahip olan ve içinde huzuru sağlamak için içinde insan haklarına dair pek çok bağlayıcı madde bulunduran, kapsamlı, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, 10 Aralık 1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen. Kurula 56 ülkenin katıldığı fakat sadece 48’ inin olumlu yanıt verdiği bir bildiridir. Bu bildirinin amacı ırk, dil, din ayrımı gözetmeksizin dünya üzerindeki bütün insanların temel haklarını beyan etmektir. Bu bildiri dünyanın birçok yerinde çoğunlukla huzuru sağlamasına rağmen son günlerde dünya gündeminde olan, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’ni hiçe sayan bazı haberlerle karşı karşıyayız. Bu haberlerden biri de kadınların eğitim haklarının ellerinden alınıyor olması.

 

Dünya da zaten uzun bir zamandır kadınlara karşı yapılan haksızlık, ayrımcılık söz konusu tabii ki her kadına yapılan haksızlıkların hiçbiri önemsiz değil. Fakat bunların arasından en önemlilerinden biri olan ve en çok göze batanlardan bir haksızlık olan günümüzde yaşanan bu durum hala birçok kadının eğitim verilecek değerde olmadığını düşünülmesi veya bir kadının okuyup bir yerlere gelmesini kendilerine yedirememelerinden kaynaklanıyor. Eğer ben dünyada söz hakkı olan bir lider olsaydım bu durumun önüne geçebilmek ve farkındalığı artırmak adına ilk önce dünyada eğitim hakkı elinden alınan kadınların olabildiğince hepsine bu hakkını vermek üzere “haklar herkese” adında bir uygulama oluştururdum. Bu haklar herkese uygulamasında kadınların eğitim haklarıyla ilgili mevzuat ve yönetmeliklerin durumu hakkındaki bilgileri ortaya koyması ve ortaya koyulan bilgilerdeki ilerlemeyi izlemeyi amaçlıyoruz. Bu uygulama kadınların eğitim hakkını düzenleyen yönetmelik ve yasaların daha iyi izlenmesini sağlayacak bir altyapıya sahip. Toplanan bilgilere ve devletlerden alınan geri bildirimlere dayanarak, Haklar Herkese, her on yılda bir eksikliklere göre periyodik olarak daha da geliştirilecek ve güncellenecek. UNESCO tarafından yapılan açıklamaya göre “kızların ve kadınların kaliteli eğitim hakkının uluslararası araçların uygulanması yoluyla güçlendirilmesi, ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve cinsiyetler arasında hakların eşitliği sağlanmasının anahtarıdır. Eşitlik, cinsiyete duyarlı ve sağlam ulusal yasal çerçeveler oluşturulmadan gerçekleştirilemez.”. Ben UNESCO’nun bu dediğinden yola çıkarak bu oluşturduğum uygulamanın kanunlar ile bağdaştırıp uygulamayı düşünürdüm.

 

Sonuç olarak kadınların eğitim haklarının elinden alınması dünyayı etkileyebilecek bir faktör dünya da önemli liderinden biri olan Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Kadınlarını okutmayan milletler yıkılmaya mahkumdur”. Bu nedenle benim söz hakkım olsaydı bu konuya karşı tüm dünyadaki eğitim hakkı elinden alınan ya da eğitim hakkını kullanamayana kadınlar adına bunların hepsinin önüne geçip onlara her koşulda yardım etmek amacıyla bu uygulamayı geliştirirdim. Herkesin de böyle yapmasını beklerdim.

(Visited 10 times, 1 visits today)