Hayvanlar ve Hayvan Hakları

Merhaba arkadaşlar yeni bir yazımla daha sizlerle beraberim.Bildiğiniz üzere insanların en yakın arkadaşlarından biri hayvanlardır ve bu sevimli arkadaşların da insan hakları gibi hakları vardır.

Hayvan hakları

Hayvan hakları, hayvanların insancıl muamele görmelerini sağlayan haklar. Özellikle hayvanların tıbbi ve kozmetik deneylerde kullanılması, derisi için öldürülmesi, eğlence için avlanması ve hayvancılık sektöründe uygunsuz alanlarda yetiştirilmesi, hayvan hakkı ihlalleri olarak tanımlanmaktadır.

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi 15 Ekim 1978 tarihinde Paris’teki Birleşmiş Milletler Eğitim,Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Merkezi’nde düzenlenen bir tören ile ilan edildi. Bu metin, 1989 yılında Hayvan Hakları Birliği tarafından tekrar düzenlenerek 1990 yılında UNESCO Genel Direktörü’ne sunulmuş ve aynı yıl halka açıklanmıştır.

Türkiye’de hayvan hakları

Türkiye’de hayvan hakları 2004 yılında yasa ile  koruma altına alınmıştır. Hayvanların, doğanın onlara tanıdığı yaşama haklarını korumak için gerekli hükümler yasal güvenceye alınmış ve bu hükümleri ihlal edenlere çeşitli cezalar verilmesi öngörülmüştür.

Empati: Bir başkasının duyguları içinde bulunduğu durumu ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir.Empati insanlar için çok önemlidir.İnsanlar hayvanlarla empati yapmalıdır.Eğer hayvanlarla empati yaparsanız onları daha iyi anlayabilirsiniz.Hayvanınızı her gün  tuvalete çıkarıp ona her gün ilgi gösterirseniz onu mutlu edersiniz ve size olan bağlılığı artar,ama eğer ona ilgi göstermemeye başlarsanız o da size ilgi göstermemeye başlar.

Maalesef 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa  göre hayvana işkence ve şiddet suç değil; kabahat sayılıyor, yaptırım olarak idari para cezası uygulanıyor.Hayvanları Koruma Kanununun amacı hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.

Yolda gördüğünüz sokak hayvanlarına su yemek vererek onların mutlu olmasını sağlayabilirsiniz ve onların doymasını sağlayabilirsiniz.Sokağa atılan hayvanlara yemek su vererek veya onları sahiplenerek onlara yardım edebilirsiniz.Unutmayın onlarda bizim gibi keyifli ve mutlu yaşamayı hak ediyorlar.Barınaklardaki hayvanları oralardan kurtarabilirsiniz.Sokakta bir hayvana işkence ediliyorsa ve bu sadece para cezasıyla sınırlıysa hayvanların ne  kadar yardıma ihtiyaçları olduğunu düşünün.

Bir de Çin’de köpek yeme festivaline değinelim.Bu festival çok fazla tepki almasına rağmen maalesef devam ediyor.Marc Ching diye bir adam köpek festivalinde tam 1000 köpeğin canını kurtardı.Keşke tüm insanlar hayvanlar için bu kadar iyiliksever olsa…

Yani diyeceğim o ki hayvanlara yardım etmek zor bir şey değil.Hayvanlar yardıma muhtaçlar.Bunun için sokaktaki hayvanlara en azından yemek,su vermemiz onları mutlu edecek ve karınlarını doyurmaya yardım edecek.Bugün size hayvanlar ve hayvan haklarından bahsettim bir daha ki yazımda görüşmek üzere unutmayın ki insanlar da birer hayvandır,hayvanlar bu dünyada kendinden daha çok cana yakın insanları  seven tek şeydir.

Köpekler centilmendir. Umarım onların cennetine giderim, insanların değil. Mark Twain

KAYNAKÇA: http://www.haykod.org

/https://tr.wikipedia.org/wiki/Hayvan_Haklar%C4%B1_Evrensel_Beyannamesi

https://tr.wikipedia.org/wiki/Hayvan_haklar%C4%B1

http://www.pitapetnakil.com/turkiyede-hayvan-haklari-koruma-kanunu/

(Visited 151 times, 1 visits today)