Her İnsan Eşittir

”Elinin hamuruyla erkek işine karışma” deyimi eskiden sıklıkla kullanılmıştır. Günümüzde çok sık karşılaşmasak da bu algıyı sürdüren birtakım insanlar var. Toplumda hep kadın evde yemek yapar erkek ise çalışıp aileyi geçindirir. Peki bu kalıplaşmış algı doğru mudur acaba? Erkekler mi hep çalışır, evin direği olur? Kadın da çocuklara bakıp, evi mi temizler? Öncelikle toplumda herkesin bir amacı, bir görevi vardır. Cumhurbaşkanı ülkeyi yönetmekle, polisler halkı korumakla, doktorlar insanları iyileştirmek ile yükümlüdür. Toplumsal cinsiyet rollerini de böyle görmek, yani kadınlar evde erkekler işte olarak görmek, bence en büyük cahilliklerden bir tanesidir.

Bireyleri Toplumsal Cinsiyet Rollerine Alıştırmak İçin Bir Düzen: Toplum Baskısı - Sağlık Asistanı

Her kız çocuğu eğitim görmeli ayrıca iş sahibi de olmalı. Mesleklerde de cinsiyet ayrımcılığı eşitsizliğine bakacak olursak, yanlış algı şöyledir, şoför olmak erkeğe göredir; öğretmenlik ise kadınlara. Bence bir insan işini severek yapıyorsa zaten işini en iyi şekilde yapıyordur. İşinin hakkını veren bir modacıdan bahsetmek istiyorum. Yarattığı marka dünyada herkes tarafından kullanılıyor ve bu modacı bir erkek…Calvin Klein. Calvin Klein belki birçoğu kadın tasarımcı, modacıdan daha başaralı. Peki bu nasıl mümkün olabiliyor eğer toplumda bir cinsiyet rolü varsa? Tabii ki bazı meslekler daha fazla güç gerektir bazıları ise zeka.  Fakat dediğim gibi eğer bir insan bir işi yapmak istiyorsa o işi yapmak için ne yapar ne eder gerekirse gece gündüz çalışıp o işi yapar.

Toplumsal Cinsiyet Rolünü Örnek Vakada Görelim - Ercan Özçelik

Örnek vermek gerekirse, boks güç gerektiren bir spordur. Daha çok erkeklerin bu sporla uğraştığını görürüz. Fakat bir kadın boksör olmak istiyorsa bir erkeğin çalıştığı zamanın beş katı çalışıp ondan daha iyi yerlere gelebilir. Bunun en güzel örneklerinden biri olan Natasha Ragosina, kariyeri boyunca yirmi iki maçtan hiç yenilgi almayıp, on üçünü ise nakavtla bitirmiştir. Aslında toplumsal cinsiyet rollerinin eşitsizliğe yol açtığını bence insanlar çocukken öğrenmeliler ki çocuklar istediği mesleği yapabilsin. Öbür türlü, mahalle baskısı, aile baskısı hiç bitmez ve belki çocuk hayalindeki mesleği asla yapamaz.

Toplumsal Cinsiyet Rolleri | Gaia Dergi

Hep hediye olarak kızlara oyuncak bebek, erkeklere de araba alınır. Peki neden diye düşündünüz mü hiç? Acaba ebeveynleri kızım, oğlum bu oyuncakla oynar mı diye düşünüyor mudur? İşte toplumda artık kalıplaşmış ve aksini iddia edilmesi güç olan bu ”cinsiyet rolleri” kavramını kırmanın tek yolu hem eğitim hem de farkındalıktır. Artık çağdaşlaşan bu dünya kızlar orda erkekler şurada dememeli her iki cinsiyeti de aynı yerde görebilmelidir.

 

 

(Visited 26 times, 1 visits today)