İngiliz Bulldogları

Orta çağdan on dokuzuncu yüzyıla kadar dövüşlerde kullanılmış, çoğunlukla boğalarla güreştikleri için bulldog adını almışlardır (bull, boğa anlamına gelir). Geçmişte dövüş köpeği olarak kullanıldıkları için Romalılar zamanında zincirli olsalar bile sokağa çıkmaları yasaklanmıştır.

Ataları mastif köpeklerdir. Şu anki İngiliz bulldoglarıyla geçmişteki İngiliz bulldogları arasında bir sürü fark vardır. Şimdiki İngiliz bulldogları, İngiltere’de daha küçük bir köpek cinsiyle üreme sayesinde bugünkü hallerini almışlardır.

İngiliz bulldogları sert ve tehdit edici görünümlerine karşı son derece arkadaş canlısı, şefkatli, sadık ve sakindirler. Çoğu insan görünümlerinin korkutucu olduğu düşüncesini savunur fakat fazlasıyla kibar, sevimli ve iyi kalplidirler.Aynı zamanda iyi yol arkadaşlığı olabilme yetileri vardır. Bunlara rağmen sinirlenirlerse kötü sonuçlar ortaya çıkarabilir, çevrelerindekileri yaralayabilir ve kendileriyle yavrularını korumak için saldırganlaşabilirler. Geçmişten gelen sertliklerini hala muhafaza etseler de zamanla iyi huylu, aklı başında ve evcil köpekler olmuşlardır. Bununla birlikte günümüzde insanlarla dostluk kurmaları daha kolay hale gelmiştir.

Tanıdıkları insanlara çok bağlı, empatik ve cana yakın olmalarına karşın yabancılara karşı temkinli ve soğuklardır. Dikkat edilirse temkinli olmalarının önemli baskın özelliklerinden biri olduğu gözlemlenebilir.

Tehlike hissederlerse sert ve cesur olabilirler. Sahiplerine karşı çok koruyucudurlar ancak yeterince sevilip ilgi görmezlerse içlerine kapanmaları ve melankolik olmaları çok kolaydır. Sahiplerinin onlara vereceği sevgiyi çok iyi değerlendirme yeterlilikleri vardır.

İngiliz bulldogları bazı savaşlarda çeşitli görevler üstlenmişlerdir. Belki bunun için bu bulldoglara bekçilik ve polis köpekliği gibi işler uygun görülmektedir.

İngiliz bulldoglarını eğitmek, diğer köpek ırklarına nazaran daha zor olmaktadır. Uzman bir eğitmen tarafından eğitilmeleri çok daha uygundur fakat uslu köpekler olduklarından fazla bir eğitime de ihtiyaçları yoktur. Bu nedenle ev içerisinde yetiştirilmesi en çok uygun görülen ve ırkı en degerli olan köpeklerdendir.

İngiliz bulldoglarının diğer ev hayvanlarıyla iyi anlaşabilmelerine karşın diğer köpeklerle yıldızları pek barışık değildir. Başka köpeklerle anlaşabilmeleri için onlarla beraber büyümüş olmaları gerekir ve o zaman da hiç sorun çıkmaz.

Bakımı çok kolay olan köpeklerdir. Tüylerinin kısalığı da bunları doğrular. Haftada bir tüylerinin fırçalanması ve fazla salya akıtmalarından dolayı nemli bir bezle yüzlerinin düzenli olarak silinmesi bu köpekler için yeterlidir. Beslenmeleri için bu köpeklere özel mamalar vardır.

Fiziksel özelliklerine gelinecek olursa tüyleri düz, kısa ve parlak; renkleri ise kahverengi yahut siyah benekli beyaz ya da gri-bej karışımı olabilir. Vücutlarına göre kafa yapıları iridir (bu yüzden bir İngiliz bulldoğuna sezaryan yapılması gerekir, bunun yanında dişi İngiliz bulldoglarının çoğu kısırdır ve bu özelliğin sonucu İngiliz bulldoglarını daha değerli yapar), güçlü çenelere ve sağlam kaslı vücutlara sahiptirler. Burunları basık, gözleri ayrıktır. Kulakları küçük olup geriye doğru kıvrılır. Kısa bacaklara sahiptirler. Dişilerde ve erkeklerde yükseklik 31-40 cm arasındayken kilo dişilerde 22-23 kg ve erkeklerde 24-25 kg arasında görülür. Diğer köpek ırklarına kıyasla yaşam süreleri daha kısa olup bu süre sekiz yıldır.

Fazla hareketli olmadıkları için kolay obeziteye yakalanabilirler. O yüzden düzenli bir şekilde egzersiz yaptırılmaları gerekir.

Her köpek ırkının bir dezavantajı olduğu gibi İngiliz bulldoglarının da dezavantajları, ev içinde beslenmelerini zor kılar: Fazla horlamaları, hızlı hızlı nefes almaları, sıcağa karşı dirençlerinin olmaması, çok fazla hareket etme yeteneklerinin bulunmaması, kısa ve kilolu olmaları aynı zamanda bünyelerinde birtakım ırk rahatsızlıkları barındırmaları (göz kapaklarında şişkinlik, bacaklarda sağlık sorunları vb.) . Bunlar da aslında İngiliz bulldoğunu herkesin tercih edebileceği bir köpek türü yapmaz.

Yine de bu köpeklerin dostluğunu insan hayatında bir kere bile olsa tatmalıdır. Zor bulunan değerli köpekler olduklarından dolayı da bu fırsat kaçırılmamalıdır.

KAYNAKLAR:

http://www.kopekcinsleri.net/
http://www.elityavru.com/
http://www.petlebi.com/
http://www.milliyet.com.tr/

(Visited 135 times, 1 visits today)