Kalemler

Kalem, kağıt üzerine yazı yazmak veya çizim yapmak için kullanılan araçtır. Birçok kalem çeşidi, rengi, biçimi vardır. Ben kalemleri çok seviyorum. Renk renk, kısa, uzun, yeşil, sarı, mavi, mor kalemler…

Peki kalemler nasıl yapılıyor? Mesela kurşun kalemler çam ağacından ve karbonatla karıştırılmış kilden yapılıyor. Tükenmez kalemler ise plastik bir malzeme ile kaplanıp, içerisine mürekkep doldurularak yapılıyor.

Kalemlerden bahsedip, kalemi kimin icat ettiğinden bahsetmemek olmaz sanırım. Kalemi icat eden kişinin adı Ladislao Biro Macar’dır.

Kalemlerin tarihçesi nedir?

Kurşun kalemin izlerine Antik Yunan ve Roma’da rastlandığı bilinmektedir. Adı, Latince’deki “penicillus” sözcüğünden gelmektedir. Bu, küçük kuyruk ya da fırça anlamındadır.İlk kurşun kalem İngiltere’de meşe ağacından yapılmıştır. Ancak daha sonra yaşanan bazı tartışmalar sebebiyle sedir ağacı kullanılmaya başlanmıştır. Kalemin bugün bildiğimiz şeklini kimyacı  Nicolas Conte vermiştir. *

Ladislao Biro Macar bir heykeltıraş, ressam ve yazardır.  Aynı zamanda düzeltmendir ve kaleminin mürekkebini devamlı yenilemek zorunda olması onu deliye çevirmektedir. Bir dergide çalışan Biro, matbaaya gittiğinde fark etti ki gazete basımında kullanılan mürekkep çabucak kuruyor. Aynı tip mürekkebi kullanacak bir kalem yapmaya karar verdi. Kalemin ucunu bu koyu mürekkebin akabileceği şekilde tasarladı. Bunu, kalemin ucuna minik bir top koyarak başardı. Kalem kağıt üzerinde hareket ettikçe top dönüyor, kalemin içinden aldığı mürekkebi kontrollü bir şekilde kağıda ulaştırıyordu. **

Kalemler yazı yazmamızı sağlar. Kalemler olmasaydı not alamazdık, işlem çözemezdik ve en önemlisi onca bilgiyi aklımızda tutamazdık. Elbette ki bir sürü kalem çeşidi var (tükenmez,kurşun, uçlu,rapido, keçeli, boya, dolma), ancak benim en sevdiğim kalem çeşidi tükenmezdir.

Kalemler hakkında ilginç bilgiler;

  1. Sıradan bir kalem 56 kilometre uzunluğunda bir çizgi çekebilecek ya da 45000 kelime yazabilecek kadar grafit  içerir.

  2. Bugün Amerika’da satılan kalemlerin çoğunun üst kısmında silgi bulunurken Avrupa’da kalemlerin üst kısmında silgi yoktur.

  3. Kalemler sıfır yer çekiminde de yazabilir.

  4. Kurşun kalemler 18. yüzyıldan beri varlar. ***

Kalemler kalem kutusunda saklanır. Bazı özel kalemler vardır. Bu kalemler, fosforlu kalem, görünmez kalem, ekran kalemi, sulu boya kalemleri gibi kalemlerdir. Bence bunların arasında en ilginç olanı görünmez kalem. Peki bu kalemler ne işe yarıyor?

1.Görünmez kalem: Bu kalemin en ilginç özelliği yazılınca görünmez olması . Kalemin ucunda bulunan özel bir ışıkla yazdığınız yazıları görebiliyorsunuz.

2. Fosforlu kalem: Bu kalem karanlıkta parlıyor.

3. Ekran kalemi: Bu kalemler telefonlarda kullanılan özel kalemler. Telefonlarda kullanılan bu kalemin özelliği kalemi ekrana değdirince algılaması ve parmak yerine kullanabilmemiz.

4. Sulu boya kalemleri: Bu kalemlerle bir yer boyayınca veya karalayınca üzerine fırça ile su değdirdiğimizde sulu boya gibi olmasını yani boyaların sulu boya etkisi yaratmasını sağlıyor.
u15318-1
kalem280216053743_500x5001pcs-magic-joke-invisible-ink-font-b-pen-b-font-font-b-uv-b-font-light-2
satokkb2

*  http://www.enteresan.com/kursun-kalemin-icadi-nicolas-conte

** http://www.bilgidergisi.com/index.php/bilim-ve-teknoloji/68-genel/289-tukenmez-kalemin-icadi

*** http://www.dostkelimeler.com/kalemler-hakkinda-bilmediklerimiz/

(Visited 579 times, 1 visits today)