Kedicikler

Kediler hayatımızın bir parçası olmuş canlılardır. Sokakta, bahçemizde, evimizde ve hatta yatağımızda bile bulabileceğimiz bu tüy yumakları hakkında bazılarımızın bildiği bazılarımızın ise yeni öğreneceği bilgiler sunmaya çalışacağım elimden geldiğince…

Tekirinden tutun da British Shorthair’ına kadar bir sürü kedi cinsi vardır. Genelde Tekirler “sokak kedisi” olarak bilinirler halk arasında. Ne kadar doğru bir kavram olduğu tartışılır. Lafı uzatmadan başlamak istiyorum. Mesela şuradan başlayabiliriz: Kedilerin çiftleşme mevsimi mart ayı diye bilinir. Kediler sıcak hava ve yemeğin rahat bulunduğu zaman çiftleşmek istiyorlar, eh mart ayında havalar ısınmaya başladığından bu da beraberinde bu düşünceyi getiriyor. Sıcak ortamda olduklarından mama/yemek bulabildiklerinden evde yaşayan kedilerin her daim çiftleşmeye uygun ortamları vardır. Bu da biz sahipleri zor duruma sokabilir ve özellikle erkek kedilerde kısırlaştırma ihtiyacını doğurabilir. Tabi ki her konuda olduğu gibi bu konuda da fikir ayrılıkları vardır. Ev kedileri kısırlaştırılmalı mı yoksa kısırlaştırılmamalı mı diye bana sorarsanız; kısırlaştırılmalıdır. Çünkü benim de bir kedim var ve cidden hem onun hem de bizler için çok zor olduğunu düşünüyorum.

Kediciklerimizin hareketlerinin ve ne anlama geldiğiyle devam edelim o zaman. Eğer bizim tontonumuz yere yatmış bir o tarafa bir bu tarafa yuvarlanıyorsa o an ilgi istiyor demektir. Gözlerini çok hızlı kırpıyorsa eğer bizden mama, su gibi bir şey istediği ve güvendiği anlamına gelir. Eğer yuvarlak olup yatıyorsa (özellikle kışın bu şekilde yatarlar) vücut ısılarını dengelemeye çalışmaktadırlar. Kediler ne kadar uykucudur bilmeyen yoktur herhalde buna değinmeden olmaz tabi ki… Dokuz yaşındaki bir kedi ortalama altı yılı uyuyarak geçirirmiş ve geri kalan üç yılının, bir yılını temizlenerek yani yalanarak geçirirmiş. Yalanmak demişken belki bu duyacaklarınız kedi sahipleri sizleri üzebilir ama kedilerin yalanmasının büyük çoğunluğunun sebebi bizim onları severken üstlerine bıraktığımız kokulardan arınmak. Çünkü bildiğiniz gibi kediler kokularıyla anlaşırlar. Kediler yalnızca güvendikleri kişilere göbeklerini elletirlermiş, çok garip değil mi? Eh tabi ki bu da 1-2 yılda olan bir şey değildir. Zamanla insanlara güvenirler ve bence kediler de bu durumu çok iyi anlamışlar. Bunca bilgiden sonra kediciklerin doğum sürelerinden doğum bilgisinden bahsetmezsek olmaz tabi ki…Ortalama bir kedi altmış üç günde doğum yapabiliyor ama tabi ki duruma göre bu süreç elli yedi elli sekiz güne kadar bile düşebiliyor. Kedilerin bakımı ile ilgili en basit şeylerden biri kedilerde kum eğitimidir. Aslında düşünüldüğü kadar zor bir eğitim değildir. Kediler bir iki  gün içinde bir eve alışabiliyorlar ki benim kedim, eve geldiği gün hemen alışmıştı.

Kedilerimiz hakkında daha bir sürü bilgi paylaşılabilir tabi ki bende elimden geldiğince sizlere bir şeyler anlatmaya çalıştım, umarım hoşunuza gitmiştir. Herkese kedili günler.

(Visited 77 times, 1 visits today)