Kitabın Yolculuğu

Hepimizin bildiği gibi eski çağlarda insanlar önce mağara duvarlarına yazmaya başladılar gerçi bunlara yazmak yerine resmetmek diyebiliriz. Sonrasında taş ve çamur tabletler kullanıldı. Zaman ilerledikçe insanoğlu da kendini ilerletti ve yazı önce papirüslere sonra da parşömenlere yazılmaya başladı.

Her ne kadar yazmak için kullanılan nesneler değişse de sanırım amaç hep aynıydı; “söz uçar yazı kalır”.

İşte tam da bu nedenle insanoğlu çağlar boyu hep yazmak istedi. Keşifler ilerledikçe artık tek tabletler veya papirüsler yerini birkaç sayfanın bir araya getirildiği kitaplara bıraktı.

Örneğin tarihteki ilk kitabın M.Ö.14. yüzyılda yaşayan Mısır Kraliçesi Nefertiti’ye ait iki yapraktan oluşan ahşap bir kitap olduğu iddia edilmektedir. Tarihte basılan ilk kitap ise M.S. 868 yılına ait yedi sayfalık bir kitaptır. Bu kitap ahşap kalıplar kullanılarak basılmıştır.

Daha sonra ise kağıt ve matbaa işlerinin gelişmesiyle kitaplarda gelişmiştir. Bugün dünyanın en kalın kitabı 50098 sayfadır. Yani iki sayfalık kitaplardan günümüze yaşanan gelişme işte bu kadar büyüktür. Hatta günümüzde sadece basılı değil internet aracılığı ile de kitaplara ulaşmamız mümkündür.

Ama siz nasıl okursanız okuyun ben bir kitabı elime alıp, sayfalarını çevire çevire okumanın keyfini hiçbir şeye değişmem diyorum.

Ama tabi siz siz olun nereden ve nasıl olursa olsun mutlaka okuyun!

 

Kaynaklar:

https://tr-tr.facebook.com/altinbilekyayinlari/posts/490885174303002

http://www.ebilge.com/90369/Dunyadaki_ilk_kitap_nedir_ve_yazari_kimdir.html

http://www.blogsiteniz.com/kultursanat/en-eski-kitap-iste-dunyanin-en-eski-kitabi-tarihteki-bilinen-ilk-kitap

http://www.haber7.com/kitap/haber/610145-dunyanin-en-eski-kitabi-hangisi

(Visited 365 times, 1 visits today)