Turbo Sistemi

Turbo, herhangi bir motora fazla soğuk hava vererek atmosferik basınçtan daha yüksek basınç oluşmasına yardımcı olur ve daha küçük hacimli motordan daha yüksek güç elde edilmesini sağlar.

Motorun içinde soğuk havadan çok sıcak hava bulunur. Motorun içine giren havanın yoğunluğu ne kadar artarsa, motordaki patlama da o kadar güçlenir. Bu sayede üretilen güç ve tork artar. Otomobiller bu yüzden soğuk havalarda daha iyi performans verir.

Turbo, egzoz gazı ile çalışır. Gücünü egzoz gazının basıncından alır. Motordaki hava-benzin karışımı, gaza dönüşerek egzoz subaplarından egzoz manifolduna itilir. Egzoza itilen gazın basıncı ile turbo‘nun pervanesi döner ve motora soğuk hava itilir.

turbo2Turbo, basınçlı gazla dolduğu zaman, ters yöndeki kompresör pervane basınç ile dönmeye başlar. Gazı basınçlı bir şekilde motora giren temiz havanın üzerine üfleyerek, motora %50 daha basınçlı bir gaz girişi yapar. Bu sayede çok daha şiddetli bir patlama gerçekleşir.

turbo1

Fabrika çıkışlı birçok araçta (özellikle Avrupalı olanlar) kulanılmaktadır.

Kullanımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Turbo sistemine sahip otomobil yüksek devirde kullanıldıktan sonra stop etmeden önce rölantide çalıştırılarak turbonun boşaltılması ve soğutulması gerekir.

Turbo kullanılırken aşınmayı önlemek için bir yağlama sistemine sahiptir. Bu işlem motor soğukken verimli yapılamaz. Bu yüzden motor soğukken araç devirli kullanılmamalıdır. Turbodizel motorlarda motor soğukken 2000 devrin geçilmemesi motor sağlığı için iyidir. Ayrıca motor soğukken gaza da yarıdan fazla basılmamalıdır.

Motor uygun sıcaklığa ulaştığında, turbodizel aracın kullanıldığı en verimli devir maksimum torkunu verdiği devirdir. Dizel motorda maksimum güç elde edilen devire çıkmak zararlı ve mantıksızdır. Örneğin bir dizel motor 1750 – 3800 d/d bandında maksimum torkunu üretiyorsa bu araçta vites yükseltmek için 3000 d/d yeterlidir. hızlı ivmelenme isteniyorsa 4000 d/d ya çıkılabilir. ama normalde 3000 d/d üstü gereksizdir. Bir turbodizel araçta motoru en uygun şekilde kullanmak için motorun çektiği hissedilen ve en düşük olan devirde kullanılmalıdır.

Bir diğer nokta ise dizel araçlardaki mazot pompasıdır. Benzinli aracı rölanti devirde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yani çok düşük devirde vites büyüterek motoru tekletseniz bile motora büyük bir zarar vermezsiniz. Ancak dizel aracı rölantide hızlandırmaya çalışıyorsanız mazot pompasını aşırı yüklemektesinizdir.Dizel aracın devirli kullanılması gerektiği klişesi de buradan gelir aslında.
Fazla Basınç Sonucu

Turbolu motorlarda, motor basıncı dengeli tutulmalıdır. Çünkü yüksek basınç, motoru çok yıpratacak hatta daha da zorlanırsa motorun patlama riski oluşacaktır.

Gaz Pedalı Basıncını Ayarlamak

Gaza basınç açısına göre Turbo üzerindeki yaprakçıklar kapanıp açılarak basıncı değiştirir. Gaza ne kadar basılırsa o kadar turbo basıncı elde edilir.

Yakıt Tüketimine Etkisi

Turbosuz bir motorda ne kadar gaza basarsanız o kadar zengin karışım hazırlarsınız. Yani motorun içinde fazlasıyla yakıt bulunur. Fakat o yakıtı düzenli yakacak hava olmadığından dolayı yakıt boşa gider. Bu olay turbosuz bir araç ile yokuş çıkarken ne kadar gaza basarsanız basın boğulması ile kanıtlanabilir.

Fakat turbolu araç kullanıcıları, kendilerini güce çok kaptırıp gaza fazla basınç uygularsa oluşan performans nedeniyle yakıt tüketimi de artar.

(Visited 235 times, 1 visits today)